У Чорному морі може виникнути новий фронт

Україна звинувачує Росію у серйозній морській ескалації

МЗС України виступило з офіційним протестом через плани Росії частково перекрити Чорне і Азовське моря найближчими днями під виглядом військово-морських навчань (10 лютого РФ скасувала блокаду Азовського моря. – Gazeta.ua). Згідно з українським протестом, безпрецедентний масштаб запланованих на 13-19 лютого маневрів "унеможливлює судноплавство в обох морях".

Українські офіційні особи стверджують, що цей крок є частиною "гібридної війни" Москви, що триває проти країни. Звинувачують Росію у "відкритій зневазі до міжнародного права, включаючи Статут ООН, резолюції Генасамблеї ООН та Конвенцію ООН з морського права", – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Спроби Росії перекрити Україні доступ до міжнародних водних шляхів спричинили серйозну тривогу в Києві

Очевидні спроби Росії перекрити Україні доступ до міжнародних водних шляхів спричинили серйозну тривогу у Києві, тоді як країна вже перебуває у стані підвищеної готовності через нарощування російської військової могутності на півночі, сході та півдні України.

Кремль вперше почав концентрувати війська в окупованому Криму та у низці регіонів Росії, близьких до України, в останні місяці 2021 року. Починаючи з кінця січня 2022 року Москва також направила десятки тисяч солдатів до сусідньої Білорусі, де вони дислокуються на півдні країни вздовж 1000-кілометрового кордону Білорусі з Україною.

Брязкання зброєю зі сторони Москви супроводжувалося серією ультиматумів, які закликають міжнародне співтовариство офіційно виключити майбутнє членство України в НАТО і фактично кинути країну в геополітичну глухомань. Захід поки що відкидає ці вимоги закликаючи Володимира Путіна до деескалації.

Серія дипломатичних ініціатив на високому рівні за останні тижні не призвела до жодних проривів. Натомість зростають побоювання, що Путін може віддати наказ про повномасштабне вторгнення в Україну і запалити найбільший європейський конфлікт з часів Другої світової війни. У той час як світ спостерігає за сухопутними кордонами України з Росією і Білоруссю у пошуках ознак загрози наступу Путіна, тепер є побоювання, що у Чорному морі може виникнути новий морський фронт.

Відповідаючи на новини про заплановані Росією військово-морські навчання, Андрій Клименко з "Українського інституту чорноморських стратегічних досліджень" попередив, що обмеження є значною ескалацією кремлівського оточення України, яке триває.

"Не хочу сіяти паніку, але це дуже схоже на підготовку до морської блокади українських портів", - написав він у соцмережах.

Великий сухопутний наступ призведе до великих втрат серед росіян, а блокада українських портів може обійтися без ризику втрат

Поки Путін думає, як краще діяти проти України, військово-морська блокада є потенційно привабливим варіантом. У той час як великий сухопутний наступ, швидше за все, призведе до великих втрат серед росіян, блокада українських портів може бути проведена без ризику військових втрат.

Втрата доступу до Чорного моря матиме руйнівні наслідки для української економіки, яка значною мірою залежить від сільськогосподарського та промислового експорту, що йде на міжнародні ринки через чорноморські порти, такі як Одеса, Херсон і Миколаїв. Місцева економіка в прибережних регіонах також постраждає від будь-якого уповільнення торгівлі.

Втрата доступу до Чорного моря матиме руйнівні наслідки для української економіки

Останній чорноморський гамбіт Москви був націлений на українське торгове судноплавство в Азовському морі. З моменту завершення будівництва Кримського мосту, що з'єднує окупований Крим із материковою частиною Росії, Кремль запровадив ряд обмежень для українських і міжнародних суден, що використовують порти вздовж узбережжя Азовського моря України.

Україна давно засуджує спроби Росії порушити судноплавство в Азовському морі та не раз закликала до міжнародної відповіді. Проте міжнародній спільноті не вдалося покласти на Кремль додаткові витрати. Багато хто в Києві тепер побоюється, що ця бездіяльність спонукала Путіна вчинити значно масштабнішу морську блокаду.

Сама Україна зараз не може протистояти Росії на морі. У той час як українські Збройні сили зазнали радикальних перетворень з 2014 року, Україна втратила більшу частину своїх і без того скромних військово-морських сил під час захоплення Криму. Внаслідок цього ВМС України безнадійно поступаються військово-морським силам Росії. Тривають роботи зі створення того, що стане новим українським флотом, але прогрес триває повільно, попри допомогу США та Великої Британії.

У повідомленні в соцмережах від 10 лютого посольство США у Києві назвало запроваджені Москвою в односторонньому порядку морські обмеження продовженням "економічної війни" Росії проти України.

"Під приводом військових навчань Росія обмежує морський суверенітет України, обмежує свободу судноплавства в Чорному і Азовському морях та перешкоджає морському руху, що має важливе значення для економіки України", - написали у Twitter представники посольства.

Україна сподівається, що за цими словами осуду незабаром будуть контрзаходи, а міністр оборони України Олексій Рєзніков очолив заклик до рішучої відповіді на останню ескалацію Путіна.

Коли російські кораблі не зможуть заходити в порти світу, вони зрозуміють ціну свого нахабства

"Міжнародні води заблоковані Росією. Наші партнери дали сильну відповідь Росії, поставивши Україні зброю. Тепер ми також очікуємо на єдину реакцію. Коли російські кораблі не зможуть заходити в порти світу, вони зрозуміють ціну свого нахабства", – заявив він 10 лютого.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі