Цілі Путіна виходять за межі України

Чому боротьба проти російської агресії така важлива для США

Американська делегація високого рівня прибула в Київ 30 січня з візитом, щоб показати солідарність США і підтримку Україні, оскільки країна стикається із загрозою потенційного масштабного російського вторгнення, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Делегацію очолив старший директор Євразійського центру Atlantic Council, колишній посол США в Україні Джон Гербст. У Києві до нього приєдналися колишні посли США в Україні Марі Йованович, Стівен Пайфер та Вільям Тейлор. Також приїхав колишній посол США в Росії та заступник генсека НАТО Олександр Вершбоу, колишній верховний головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Європі, генерал Філіп Брідлав, колишній командувач армії США в Європі, генерал Бен Ходжес, старший директор Європейського центру Atlantic Council Бенджамін Хаддад і заступниця директора Євразійського центру Atlantic Council Мелінда Гарінг.

Їхній візит до української столиці організував Atlantic Council спільно з "Ялтинською європейською стратегією" та "Фондом Віктора Пінчука".

Порядок денний делегації під час дводенної поїздки включав зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та рядом інших високих українських політиків і чиновників. Центральним елементом візиту став круглий стіл у Києві на тему "Як підтримати Україну та стримати агресію Кремля". Зустріч дозволила обмінятися думками про кризу безпеки, спричинену загрозливим нарощуванням військової могутності Росії на півночі, сході та півдні України.

Йованович у вступному слові представила бачення того, чому боротьба України проти російської агресії така важлива для США.

США підтримують Україну, бо це відповідає інтересам національної безпеки Америки

"Підтримуємо Україну, бо це відповідає інтересам нашої національної безпеки. Це розумно та правильно. Це відображає те, ким ми є як американці, як демократія, яка підтримує іншу демократію перед лицем авторитарної і все більш агресивної Росії", – сказала Йованович.

Вона попередила, що нинішня криза, спричинена нарощуванням російської військової могутності на кордоні з Україною. Вона матиме потужні та потенційно небезпечні наслідки у всьому світі.

"Справа не лише у Росії. Якщо не підтримаємо Україну зараз, то можемо очікувати значно більшої агресії в інших місцях. Багато інших авторитарних режимів спостерігають за реакцією Заходу і зважують її. Результат тут, в Україні, визначить майбутнє світу. Так що ставки не можуть бути вищими для Києва, і для Вашингтону", – сказала вона.

Авторитарні режими спостерігають за реакцією Заходу і зважують її. Результат протистояння в Україні визначить майбутнє світу

Генерал Брідлав назвав нинішню конфронтацію спробою президента Росії Володимира Путіна відновити російську владу над Україною та сферу впливу Москви радянської доби у всій Східній та Центральній Європі.

Брідлав відверто говорив про необхідність уникнути повторення негативних наслідків нездатності адекватно реагувати під час попередніх випадків російської агресії у 2008 році проти Грузії та у 2014 році проти України.

"Цю кризу повністю сфабрикував і вигадав Путін. Якщо дозволите йому далі поводитися погано, отримаєте ще більше такої поведінки. Пора виправити це", – сказав він.

На порядку денному домінували припущення про справжні наміри Путіна. Тому більшість дискусії була зосереджена на найбільш ймовірних наступних кроках Росії. Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер стверджував, що хоча Путін, можливо, все ще розглядає варіанти дій, Заходу варто припускати найгірше. Він зазначив, що це особливо правильно, враховуючи очевидну актуальність питання для Кремля.

Росія відчуває, що Україна безповоротно вислизає. Кремль відповідальний за відштовхування українців

"Росія відчуває, що Україна безповоротно вислизає. Саме Кремль відповідальний за відштовхування українців", - сказав Пайфер.

Колишній посол США в Росії Олександр Вершбоу повторив думку, що Путін ще не вирішив остаточно щодо вторгнення.

"Стримування все ще працює. Путіна стримують прямі витрати від вторгнення, чи воно буде масштабне, чи не дуже. Йому доводиться зважати на можливість матеріальних, людських і економічних втрат. Той факт, що росіяни продовжують дипломатію, передбачає, що вони, можливо, розглядають дії у відповідь від США і НАТО. Відповіді, можливо, варто краще опрацювати. Вони можуть прокласти шлях до деескалації", – сказав Вершбоу.

У своєму заключному слові глава делегації Джон Гербст спробував розглянути російську військову загрозу щодо України у ширшому історичному контексті. Він наголосив, що саме поставлено на карту для США і міжнародної спільноти.

Ваша боротьба – це наша боротьба

"Цілі Путіна виходять за межі України. Ваша боротьба – це наша боротьба. Путін хоче переписати міжнародну безпекову систему. Він хоче переписати основні принципи, такі як національний суверенітет і територіальна цілісність", – сказав Гербст.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі