Що варто знати про прокрастинацію

Якщо ви робитимете те, що вам не подобається, це блокуватиме вашу мотивацію, фізичну та розумову активність

Прокрастинація – це схильність відкладати справи, які можуть призвести до психологічних проблем. Але річ у тому, що навіть якщо ви відклали цю справу, це не говорить про те, що ви не витрачаєте енергію у її бік. Ви у будь-якому разі продовжуєте передавати енергію, навіть якщо ваші дії не спрямовані у бік реалізації завдання.

Наприклад, ви думаєте про те, що не зробили. Продовжує відчувати провину або сорому за те, що завдання давно пора здати, але ви ніяк не можете наважитися і знайти в собі мотивацію для того, щоб з ним впоратися. У такому випадку ви можете піти глибше і досліджувати цю тему. Розглянути чому ж у вас не піднімається енергія на реалізацію? А причини можуть бути різними. Наприклад, це зовсім не ваша справа, заняття вам не подобається, не хочеться і не можеться. Тоді природним чином, ваш організм буде включати такі переживання, як лінощі. Вам просто буде лінь приступити до цієї справи. І тоді запитайте себе: які саме почуття вас зупиняють? Що саме вбиває вашу мотивацію? Може, це справа надто глобальна, і вам просто страшно приступати до такого обсягу? І тут вам допоможе дрібне планування. Де, наприклад, ви плануєте не просто "вивчити англійську мову", а ставите собі завдання на певний день: "сьогодні я випишу 50 слів і закриваю перший параграф підручника". Або якщо ви вирішили схуднути і скинути 10 кілограм, то звичайно ж це неможливо зробити за тиждень чи місяць. Вам доведеться розписати планомірне відвідування спортзалу чи інших активностей. І, звичайно ж, вам доведеться звернути увагу на харчування. Розписати, які продукти ви більше не включаєте у свій раціон, а які варто включити, оскільки вони сприяють зниженню ваги.

Допоможе дрібне планування

Якщо це стосується зміни вашої діяльності чи пошуку нової роботи, то тут необхідно проаналізувати, чим саме не влаштовувала ваша стара робота. Можливо, не та зарплата, на яку ви розраховували. Можливо, не ті стосунки з колегами, які б вам хотілося мати. Або це в принципі не та діяльність, яка приносить вам задоволення.

Задоволення – один із основних показників будь-якої мотивації. Якщо ви робитимете те, що вам не подобається, не приносить вам радості, це в будь-якому випадку блокуватиме вашу мотивацію, фізичну активність та розумову.

Задоволення – один із основних показників будь-якої мотивації

А от якщо вас не влаштовують стосунки з вашим партнером, чоловіком, дружиною, дітьми, то варто звернутися до фахівця, який допоможе вам розібратися: як ви будуєте своє життя і як ви дійшли до того рівня, що коли ви перебуваєте разом, вас не задовольняє те, що відбувається. Також визначити, які саме потреби не задовольняються у цих відносинах. Або які очікування ви будуєте до вашого партнера і він може це не задовольняти. Можливо, він навіть гадки не має, що у вас є такі очікування.

Звичайно, у прокрастинації є ще одна особливість, яка трапляється з перфекціоністами. Якщо у вас є перфекціонізм, то вам буде складно розпочати та довести справу до кінця. Бо ви прагнете зробити все ідеально. І звичайно, неодмінно отримуєте відчуття сорому, якщо знаходите якісь маленькі помилки.

Сьогодні є велика кількість літератури, де обговорюють прокрастинацію. Але справа в тому, що наш організм – розумна система. Він спочатку блокує енергію, яка може бути спрямована на ті справи, які можуть вам або нашкодити, або не є справою вашого життя, або ці завдання поставлені кимось, хто у вашому сприйнятті є авторитетом, але зовсім не потрібні та не важливі вам.

Прокрастинація – це інтуїтивна емоційна реакція на те, що ми не хочемо робити. І переконувати себе у протилежному було б безглуздо.

Альона Щербань, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі