Що їсти і пити, аби мати ідеальну шкіру

Також при акне допомагає фізична активність

Коли мені було 17 років, вечорами я мала заняття: замість побачень я душила прищі перед дзеркалом. Це було боляче, інколи тиснеш і так і сяк, а воно не йде, зате після себе залишає синюшну болючу гулю. Багато прищів у мене було на лобі, а, оскільки у мене лобище завжди був великим, то лоб з прищами доводив мене до сліз.

Мій тато, який мене любив ще більше, ніж зараз кажуть "до місяця і назад", возив мене із нашого Ужгорода у клініку краси у Львів.

Там мені професійно тиснули прищі, це боліло так, що здавалося справжнім катуванням, а потім виписували жовті "болтушки" із сіркою.

Одного разу я забула мокру від болтушки ватку на тумбочці великого дзеркала, а наступного ранку та ватка присохла, в'їлася в лаковану поверхню, і вся наша сім'я подумала, що цю щомісячну екзекуцію пора припиняти.

Потім лікарка-дерматолог сказала, що є лікування — почати статеве життя, щоб вгамувати мої гормони.

На щастя, ті прищі залишили мене, а на згадку про себе — невеличкі сліди на шкірі, які я навчилася маскувати тональним кремом.

У віці від 12 до 25 років 85% людей страждають на акне

Тоді мені здавалося, що я одна така нещасна "прищата" на весь світ. Але за даними Американської академії дерматології, у віці від 12 до 25 років 85% людей страждають на акне.

У більшості пацієнтів до 18−20 років відбувається зворотній розвиток захворювання, однак у 20% цей процес іде повільніше, у 5% захворювання залишається навіть у зрілому віці, а у жінок — навіть в період менопаузи.

Тепер вже лікарі можуть пояснити пацієнтам, що є періоди, коли в організмі більше андрогенів, які активують роботу сальних залоз, тому акне найбільше дають про себе знати в період гормонального росту та перед місячними. Якщо сальна залоза закривається, в ній легко можуть розмножуватися бактерії, які спричинюють запалення.

Звісно, коли є проблема, то потрібно звертатися до фахівця і цю проблему вирішувати.

Перш за все, правильний догляд за шкірою обличчя. Але і не забувати про все інше, передусім, про активний спосіб життя і здорове харчування.

Про харчування

В інтернеті є багато рекомендацій, які при ретельнішому пошуку в науковій літературі не згадуються. Наприклад, відмовитися від молока, чи від кави, чи від шоколаду, перестати їсти солодощі.

Схильність до акне має спадковий характер

Схильність до акне має спадковий характер: у моєї мами також були вугрі в юності, і у моєї доньки також. Але звинувачувати повністю генетику також не потрібно.

Для профілактики та під час лікування важливо, щоб харчування доповнювало лікування.

1. Низькоглікемічне. Всяка їжа, яка сприяє стрибкам інсуліну в крові, створює хороший "запальний" фон для проблем із шкірою. Це всі солодощі і солодкі напої.

2. Висококлітковинне. Клітковина має багато корисних ефектів: поглинає шкідливе, є їжею для корисної мікрофлори кишечника, стримує різкі стрибки глюкози та інсуліну в крові, насичує. А ще вона низькокалорійна. Це різні овочі, каші із круп (не пластівці і не сухі сніданки), ягоди.

3. Поліфенольне. Ягоди, зелений чай та чорний шоколад — це найбагатші джерела поліфенолів. Поліфеноли — це молекули, які зменшують запальні процеси в організмі. Тому їжте ягоди та чорний шоколад і запивайте зеленим чаєм.

Їжте ягоди та чорний шоколад і запивайте зеленим чаєм

4. Протизапальне. Зменшують синтез запальних молекул Омега-3 жирні кислоти — морська жирна риба, волоські горіхи, насіння льону.

5. Пребіотичне. Ми вже згадували клітковину і те, що вона живить мікрофлору кишечника. Проте делікатесом для мікрофлори є пребіотики — корінь цикорію чи "кава" з цикорію, топінамбур, зелений банан, варена "в мундирі" і охолоджена картоплина, бобові.

6. Пробіотичне. Якщо стосовно молока є різні точки зору, наприклад, що воно може викликати підняття рівня інсуліну та інсуліноподібного фактора, але у невеликій кількості, з чаєм, цей ефект зведений до мінімуму, то кисломолочні продукти приносять користь, бо є джерелом білку і підтримують корисну мікрофлору в кишечнику.

7. Вітамінізоване, особливо вітамінами групи В, Е, D, А, каротиноїдами, а також цинком. Нерідко їх можна приймати додатково.

Крім харчування — фізична активність. Навіть при акне вона допомагає! Доведено, що рух має протизапальні властивості, тому рухайтеся щодня.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі