Дітям потрібен якісний "будівельний матеріал". Яким має бути їхній раціон

Харчування впливає на здоров'я та психоемоційний стан

Дитинство та юність - це прекрасно: нові враження, емоції, закоханість, мрії та плани. І дуже важливо, як харчуються діти та підлітки в цей період: те, що їдять учні, відображається на їхньому здоров'ї, психоемоційному стані, розвитку та рості.

Насамперед їм потрібен якісний "будівельний матеріал", "будівельні блоки", і цими "блоками" є амінокислоти, з яких, немов на конвеєрі, "збираються" різноманітні білки.

Ці білки потрібні, щоб переносити корисні речовини до клітин, допомагати скорочуватися м'язам та серцю, утворювати гормони, ферменти, імунні клітини, нейромедіатори і тіло взагалі. Розрізняють білки рослинного і тваринного походження, і дітям необхідні саме тваринні білки, в яких містяться всі незамінні амінокислоти. При цьому бажано чергувати різні джерела білків, не обмежуючись якимось одним з них. Тому яйця, кисломолочні продукти, нежирне м'ясо, риба, а також бобові мають бути в раціоні щодня - тоді ваша дитина гарантовано отримає всі необхідні їй будівельні блоки.

Яйця, кисломолочні продукти, нежирне м'ясо, риба, а також бобові мають бути в раціоні щодня

Як це може виглядати на практиці? Це можуть бути сирна запіканка, м'ясні тефтелі, запечена риба. Або суп із сочевиці, але в дитячому організмі, на відміну від дорослих, може не вистачати ферментів для повноцінного засвоєння рослинного білка. Дуже хороше джерело амінокислот - яйця, які засвоюються на 99%, тому готуйте різноманітні яєчні, омлети, скрамбл, а якщо дитина не любить яйця, додавайте їх в запіканки.

Продукти, які містять білок, особливо корисно їсти на сніданок - і першокласникам, і студентам.

Окрім білків учням потрібні складні вуглеводи, які дають енергію та клітковину - овочі, фрукти, ягоди, каші, зерновий та висівковий хліб, макарони з твердих сортів пшениці.

Потрібні хороші жири - для роботи мозку, синтезу гормонів наднирників, які регулюють рівень стресу в організмі, синтезу статевих (в період 12−18 років) та інших гормонів, для повноцінної роботи всіх клітин тіла. Їх можна отримати зі сметани, сала, твердого сиру, вершків, вершкового масла, жовтка зі зварених нам'яко яєць, оливкової олії.

Велике значення мають омега-3 ненасичені жирні кислоти, тому давайте дітям горіхи та рибу - будь-яку, яка їм подобається (оселедець, скумбрію, червону рибу).

З 12 до 18 років підлітки дуже швидко ростуть, цей стан називається "спуртом росту" (дівчата - з 12, хлопці - з 15 років), тому потрібно більше і повноцінного білка (особливо багатого на незамінні амінокислоти), і мікронутрієнтів - кальцію (молочні продукти, капуста, кунжут), магнію (гречка, вівсянка, горіхи), вітаміну D, цинку та заліза. А також вітаміну В6 та В9 (яйця, м'ясо, зелені листові овочі).

М'ясний бульйон - це коктейль з різних амінокислот, які просто миттєво засвоюються

Давайте дітям просту звичайну їжу, без викрутасів: смачно зварену кашу, яєчні млинці та бісквіт, омлети з овочами, сирні запіканки, макарони із сиром та меленим м'ясом, овочеві рагу та супи на нежирних неміцних бульйонах із овочами. М'ясний бульйон - це коктейль з різних амінокислот, які просто миттєво засвоюються. На десерт - ягоди, стиглі смачні фрукти, десерти з ягід та фруктів (желе, пироги з фруктово-ягідною начинкою). Діти, які повноцінно і різноманітно харчуються, будуть радувати вас своїм здоров'ям і успіхами в навчанні, матимуть гарний настрій, а головне - будуть щасливими. І радійте разом із ними, поки вони ростуть, запам'ятовуйте і насолоджуйтеся кожною разом проведеною хвилиною.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі