Битва за блокування "Північного потоку-2" ще може мати успіх

Газопровід Путіна є загрозою для України

Гендиректор українського енергетичного гіганта НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко назвав російський трубопровід "Північний потік-2" загрозою для європейської безпеки та реальною загрозою для України.

Україна давно виступає проти будівництва газопроводу, яким будуть транспортувати російський газ до Німеччини по дні Балтійського моря. Київ каже, що проєкт є економічно невиправданою геополітичною зброєю, призначеною в першу чергу для обходу та ізоляції України. Однак надіям зупинити це будівництво в травні завдали серйозного удару. Тоді адміністрація Джо Байдена послабила санкції проти проєкту, що спричинило гучні протести по обидва боки Атлантики, - пише Даян Френсіс для Atlantic Council.

Проєкт є економічно невиправданою геополітичною зброєю, призначеною в першу чергу для обходу та ізоляції України

Тим часом, у Вашингтоні посилюється критика Нафтогазу за нібито невиконання зобов'язань з дотримання західних стандартів корпоративного управління. Але критикувати Нафтогаз за корпоративне управління при ігноруванні того факту, що в Газпромі немає взагалі ніякого корпоративного управління, це лицемірно, вважає Вітренко.

"Корпоративне управління - дурниця, і більше схоже на привід. А яке корпоративне управління в Газпрому? Він є кнопкою в руках Путіна. Ним не керує незалежна рада директорів, як Нафтогазом. Він не ізольований від політичного втручання і хабарництва. Ним керують люди, близькі до Путіна, і державного інвестиційного банку Росії", - каже Вітренко.

Протидія "Північному потоку-2" не обмежується Києвом. Європарламент не раз голосував проти трубопроводу, а Конгрес США також ввів ряд санкцій. Критики заявляють, що цей інфраструктурний проєкт посилить енергетичну хватку Росії над Європою, водночас, зробивши Україну значно вразливішою проти подальшої російської агресії.

Зараз залежність Росії від української газотранспортної мережі розглядають як стримуючий фактор, який не дозволяє Москві розширити військове втручання в Україну. Однак, якщо транзит через Україну припиниться, Путін зможе різко загострити нинішній конфлікт на сході України.

Залежність Росії від української газотранспортної мережі розглядають як стримуючий фактор, який не дозволяє Москві розширити військове втручання в Україну

Намагаючись розвіяти побоювання щодо "Північного потоку-2", Німеччина і США підписали в липні спільну угоду, яка включала зобов'язання не допускати використання газопроводу в якості зброї проти України. Однак з тих пір Москва применшує значення цієї угоди.

20 серпня канцлерка Німеччини Анґела Меркель зустрілася з Володимиром Путіним в Москві й пообіцяла "боротися до останнього дня свого перебування при владі, щоб гарантувати територіальну цілісність України". Очікується, що Меркель піде у відставку в кінці вересня, після виборів у Німеччині.

Через два дні вона зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським. Перебуваючи в Києві, німецька лідерка повторила, що газ не має використовуватися в якості геополітичного зброї, і пообіцяла, що будуть санкції, якщо Росія не підкориться. Зеленський у відповідь нагадав Меркель, що "Північний потік-2" - "небезпечна зброя" не тільки для України, але й для Європи.

В Америці тривають суперечки про долю трубопроводу

Тим часом, в Америці тривають суперечки про долю трубопроводу. 23 серпня сенатор-республіканець Тед Круз, який був одним із ініціаторів санкцій США проти "Північного потоку-2", і з тих пір через це затримував призначення на ключові пости в Держдепартаменті і в Сенаті в знак протесту проти відмови президента Байдена від санкцій, знову заявив про свою незгоду.

"Президент Байден відмовився зробити те, що Конгрес неодноразово наказував йому зробити, і що закріплено в законі. Він щодня дарує Путіну геополітичну перемогу кричущиою відмовою зупинити будівництво трубопроводу. Я буду продовжувати використовувати всі доступні мені важелі, щоб змусити адміністрацію Байдена ввести санкції, схвалені Конгресом", - заявив сенатор Тед Круз.

За словами Вітренка, хоча будівельні роботи практично завершені, залишається ряд юридичних перешкод, перш ніж він зможе бути сертифікований для експлуатації. За європейським енергетичним законодавством, трубопроводи та енергоресурси, які вони транспортують, не можуть належати одній і тій же юридичній особі з антимонопольних причин. Право власності має бути розділене за допомогою процесу, відомого як "розукрупнення", щоб не допустити, що одна організація контролює видобуток і поставки газу.

25 серпня німецький суд відхилив клопотання Газпрому про звільнення від вимог ЄС про "розукрупнення". Очікується, що це рішення затримає введення трубопроводу в експлуатацію. Рішення німецького суду Газпром ще буде оскаржувати.

25 серпня німецький суд відхилив клопотання Газпрому про звільнення від вимог ЄС про "розукрупнення". Очікується, що це рішення затримає введення трубопроводу в експлуатацію

"Розукрупнення - найактуальніше питання. Перед сертифікацією трубопровід має відповідати букві й духу закону. Це означає, що оператор транспортування має довести, що не контролюється Газпромом, постачальником газу. Це практично неможливо, бо "Північний потік-2" - на 100% владність компанії Газпром і управляється колишнім агентом розвідки НДР "Штазі" Матіасом Варнігом. Він також особистий друг Путіна. Усі рішення про діяльності проєкту приймають у Кремлі. Неможливо уявити будь-які кроки, які завадили б Газпрому і Путіну контролювати газопровід. Це було б наївно", - каже Вітренко.

За словами Вітренка, якщо німецькі суди, в результаті, дозволять працювати "Північному потоку-2", без вимоги про його поділ, то такі країни, як Польща і Україна, планують продовжувати судову тяганину в ЄС так довго, як буде потрібно. Будь-яка спроба німецьких судів дати газопроводу "зелене світло" також може спричинити нові санкції, оскільки, згідно зі спільним угодою, підписаною Німеччиною і США, проєкт має відповідати "духу і букві закону".

Путін вже демонструє, що трубопровід буде означати для європейської енергетичної безпеки, за словами Вітренка.

"В даний час він шантажує Німеччину і ЄС, скорочуючи поставки газу в Європу, щоб створити штучний дефіцит в Євросоюзі, і підняти ціни на газ. Це заважає потраплянню достатньої кількості газу на європейські склади. Путін каже, що якщо хочете, щоб взимку було достатньо палива, маєте дозволити "Північному потоку-2" працювати без повного дотримання юридичних вимог", - каже Вітренко.

Нові санкції не виключені

Глава Нафтогазу переконаний, що нові санкції не виключені.

"Вважаємо, що в міру того, як стає все більш очевидним, що Росія шантажує Європу, в уряді США тепер більш ніж достатньо підстав для введення санкцій, які скасовували б попередній відмову Байдена від санкцій", - каже Вітренко.

Хоча зусилля щодо зупинення будівництва трубопроводу не мали успіху, битва за блокування запуску "Північного потоку-2" ще далека від завершення. 31 серпня президент Байден зустріне президента України Зеленського в Білому домі. Трубопровід, ймовірно, буде одним із головних пунктів порядку денного зустрічі, поряд із загрозою ескалації семирічної війни Путіна проти України, яка насувається.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі