Проти російських олігархів треба запровадити жорсткіші санкції

США мають очолити глобальну кампанію із заборони експорту всіх російських енергоресурсів

Санкції проти російських олігархів починають працювати і змусили декого висловлюватися проти путінського вторгнення в Україну. Їх вплив на Кремль є ключовим, і тиск на них має продовжуватись поряд з іншими економічними інструментами, такими як заборона на експорт російських енергоносіїв, – пише Даян Френсіс для Atlantic Council.

Першим російським олігархом, який публічно розкритикував війну, був Олег Дерипаска – російський магнат-мільярдер, який перебуває під санкціями і має тісні зв'язки з Путіним та рядом американських політиків. Він закликав до припинення війни і написав у соцмережі: "Мир дуже важливий! Шаленство затягувати мирні переговори!".

В іншому пості Дерепаска передбачив, що санкції Заходу приведуть Росію до затяжної економічної кризи: "Криза буде найважчою протягом як мінімум трьох років. Візьміть кризу 1998 року і помножте її на три".

Найгучнішою та найбільш прямою російською критикою війни стала стаття на першій шпальті лондонської газети Evening Standard, написана її російським власником Євгеном Лебедєвим: "Як громадянин Росії я благаю зупинити вбивство росіянами своїх українських братів і сестер. Як громадянин Великої Британії прошу врятувати Європу від війни".

ЄС запровадив санкції проти 22 російських олігархів разом із їхніми сім'ями і близькими соратниками

Інші також висловили тривогу і незгоду. Російський засновник "Тінькофф Банку" Олег Тіньков, який перебуває під санкціями, написав у Instagram: "Зараз в Україні щодня гинуть невинні люди, це немислимо і неприпустимо".

Інший російський фінансист Михайло Фрідман з "Альфа-банку" назвав війну "трагедією", яку "слід зупинити якнайшвидше".

На сьогоднішній день ЄС запровадив санкції проти 22 російських олігархів разом із їхніми сім'ями і близькими соратниками. Окремі держави-члени також почали заарештовувати яхти та інші активи.

На цьому шляху будуть юридичні проблеми, бо більшість активів олігархів приховані за складним павутинням офшорних корпорацій, трастів та довірених осіб. Також вважається, що ряд олігархів тримають особисті статки Путіна у довірчому управлінні.

Поки що Велика Британія наклала санкції лише на 10 олігархів, посилаючись на юридичні затримки.

"Вважається, що британські міністри вивчають способи прискорення процесу введення санкцій на фоні побоювань, що удари по повному урядовому списку росіян із понад 100 олігархів, можуть зайняти до шести місяців через різні юридичні перешкоди", – пише The Guardian.

Британські міністри вивчають способи прискорення процесу введення санкцій на фоні побоювань, що удари по повному урядовому списку росіян із понад 100 олігархів, можуть зайняти до шести місяців через різні юридичні перешкоди

Найвідоміший російський олігарх у Британії – Роман Абрамович. Він закликав до миру і оголосив про продаж футбольного клубу "Челсі", щоб зібрати гроші для жертв війни в Україні. Однак він не засуджував ні Путіна, ні саму війну.

3 березня президент Джо Байден додав до санкційного списку США вісім нових представників російської еліти, внаслідок чого загальна кількість олігархів і членів їх сімей досягла 19. В новий список входить Євген Пригожин, якого широко називають людиною, що стоїть за ПВК "Вагнера". Під санкції потрапила і найбагатша людина Росії Алішер Усманов – його яхту заарештовали у Німеччині.

США включили сім'ї олігархів у списки санкцій. Наприклад, міністерство фінансів США недавно наклало санкції на синів двох найближчих чиновників Путіна.

"Еліти і близькі до Путіна люди продовжують використовувати близькість до глави Росії, щоб грабувати російську державу, збагачуватися і піднімати членів своєї сім'ї на одні з найвищих постів у владі", – заявили офіційні особи.

Не дивно, що олігархи дистанціюються від своїх багатих благодійників та клієнтів у Росії. Від соціальних знайомих до брокерів, ділових партнерів, лобістів, політиків, банків і бухгалтерів – всі щосили намагаються уникнути спілкування з російськими чиновниками. Сюди входять представники лобі-індустрії у Вашингтоні.

Президент Yorktown Solutions у Вашингтоні Даніель Вайдич багато років працював із українським енергетичним конгломератом, щоб зупинити путінський газопровід "Північний потік-2" до Німеччини, який заблокував Берлін після вторгнення в Україну. Зараз він працює на безоплатній основі, борючись за посилення санкцій, і сказав, що багато фірм йдуть із Росії, щоб захистити свою репутацію.

"Деякі щури починають тікати з корабля. Навіть їх лобісти у Вашингтоні, які роками займалися зрадницькою діяльністю на підтримку інтересів Кремля, наразі змушені відмовитись від своїх олігархічних покровителів. Це свідчить, що олігархічні санкції починають працювати. Але ми не можемо зупинитись зараз. Адміністрація Байдена має продовжувати діяти на цьому фронті та не здаватися", – сказав він.

Захід має заборонити продаж російських енергоресурсів. Якщо він не буде втручатися військовим шляхом, то має завдати максимальної фінансової шкоди путінському режиму та позбавити його грошей для ведення війни

Крім нападок на російських олігархів, США мають очолити глобальну кампанію з заборони експорту всіх російських енергоресурсів. Енергія – джерело життєвої сили путінського режиму, і багато спостерігачів вважають, що заборона експорту – єдиний спосіб ефективного стримування Росії. Якщо Захід не буде втручатися військовим шляхом, то має завдати максимальної фінансової шкоди путінському режиму і позбавити його фінансування для ведення війни.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі