Канада має більше підтримувати Україну

Українська діаспора розчарована

Члени численної української діаспори в Канаді дедалі більше розчаровуються в тому, що вони вважають нездатністю їх уряду підтримати Україну, яка зустрілася з перспективою масштабного російського вторгнення.

Минулого тижня Канада оголосила про надання Україні кредиту в розмірі близько $95 млн для підтримки її економіки, при цьому обмовившись, що гроші не мають бути витрачені на зброю. Канадський військовий корабель також відправили до Чорного моря, а прем'єр країни Джастін Трюдо розглядає можливість додаткової підтримки, зокрема можливість надання стрілецької зброї на суму $10 млн, - пише Даян Френсіс для Atlantic Council.

Ці кроки не вразили українську діаспору Канади. Відомий українсько-канадський філантроп Джеймс Темерті назвав позику "нікчемною". Канадський президент Світового конгресу українців Пол Грод каже, що канадське суспільство "дуже розчароване" відсутністю сильнішої підтримки.

"За відгуками, які отримую, люди розуміють, що Канада не є глобальною наддержавою, але вони розчаровані, що канадський уряд не виходить за межі можливого. Канада має очолити "Велику сімку" в підтримці України", - каже Грод.

Президент США Джо Байден дав зелене світло на постачання зброї на $200 млн. Велика Британія поставила Україні озброєння, зокрема 2000 протитанкових систем малої дальності

Натомість 24 січня Єврокомісія оголосила про новий пакет надзвичайної макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1,2 млрд євро. Декількома тижнями раніше президент США Джо Байден дав зелене світло на постачання зброї на $200 млн. В останні дні Велика Британія поставила Україні значне озброєння, зокрема 2000 протитанкових систем малої дальності.

Підтримка також надходила від окремих членів НАТО. Прибалтійські країни Литва, Латвія і Естонія отримали дозвіл від США на постачання Україні систем Stinger і Javelin американського виробництва, а чехи висловили готовність надати боєприпаси. Нідерланди та Іспанія розмістили винищувачі та військові кораблі у регіоні Чорного моря, а Туреччина продовжує озброювати Україну та тримає Чорне море відкритим для військово-морських сил НАТО.

Президент Володимир Зеленський офіційно подякував Канаді за недавній кредит, але заява посольства України в Канаді звучала інакше: "Зіткнувшись із ризиком подальшого російського вторгнення, ми повинні захищати нашу землю. Велика Британія і США вже відправили військову техніку, і ми були б вдячні, якби Канада наслідувала їхній приклад".

Канада має давню історію тісних зв'язків з Україною та за останні вісім років надала сильну підтримку у неоголошеній війні України з Росією. З початку російської агресії в 2014 році канадська влада виділила понад $700 млн на "багатосторонню підтримку", включаючи гуманітарну та фінансову допомогу, а також поліцейських інструкторів та 200 осіб військово-навчального персоналу за програмою, термін дії якої спливає у березні 2022 року.

На додаток до цієї офіційної підтримки з Канади в Україну надходили великі суми від приватних осіб, українських церков і 50 громадських організацій, які утворюють "Канадсько-Український фонд". Це сталося поряд із традиційною підтримкою діаспорою бізнесу, церков, університетів, лікарень і гуманітарних ініціатив в Україні.

Українська діаспора в Канаді налічує близько 1,3 млн осіб, і є однією з найбільших у світі. Діаспора традиційно мала значний політичний вплив, що допомагає пояснити, чому Канада була однією з перших країн, які визнали незалежність України у 1991 році. Маючи це на увазі, Грод каже, що громадськість спантеличена відсутністю жорсткішої реакції Оттави на нинішню кризу.

Канада має надавати набагато більше військової техніки і підтримки

"Той факт, що Канада не відновила свою місію військової підготовки в Україні Unifier (спільні навчання військових зі США, Великої Британії, Канади, Швеції, Польщі, Литви і Данії, спрямовані на реформування української армії, що розпочалися у 2015 році. – Gazeta.ua) важко зрозуміти. Це мало бути зроблено кілька тижнів тому. Чому потрібно так багато часу? Моє прохання до канадського уряду, щоб він не лише відновив цю місію, а й розширив її можливості, перенісши навчання військових із західної України до східної частини країни. Канада має надавати набагато більше військової техніки та підтримки", - каже Грод.

Багато критиків звинувачують Оттаву в надмірній обережності. Начальник штабу оборони Канади Вейн Ейр недавно висловив занепокоєння, що нова військова підтримка України може загострити ситуацію і "радше спровокувати, ніж стримати Путіна".

Грода такі аргументи не переконують, і він вважає, що Канада може й має зробити значно більше.

Канада має вплив і вона повинна використовувати його, щоб закликати німців та інших, хто діє дуже слабко, активніше допомагати Україні

"Чому Канада боїться зайти занадто далеко? У зовнішній політиці ми є серед тих, хто відстає. Ми маємо вплив і повинні використовувати його, щоб закликати німців та інших, хто діє дуже слабо. Ми повинні чітко дати зрозуміти Росії та нашим міжнародним союзникам, особливо Німеччині та Франції, що це загроза для миру в Європі. Прем'єр Трюдо та його команда кажуть правильні речі, але нам потрібно, щоб вони робили свою роботу", - каже Грод.

Політика розширення дипломатичної підтримки та військової допомоги Україні повністю підтримується офіційною опозиційною партією Канади "Прогресивними консерваторами". Депутат-консерватор Джеймс Безан, щодо якого Росія запровадила особисті санкції, звинуватив уряд, що він "практично нічого не робить, пропонуючи якусь допомогу Україні".

Грод аплодує американцям і британцям за те, що "лідирують", і каже, що Канада ще може досягти великих змін, надавши зброю, технології, та дипломатичний вплив. Подібні настрої поділяють також інші чільні представники української діаспори країни.

"Канада дала лише кредит, це дуже розчаровує. У Канаді є двопартійна підтримка, це не партійне питання, не політичне. Це криза. Канада має рухатись, щоб допомагати більше", - каже колишній голова "Фонду Канада-Україна" Боб Оніщук.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі