Канаду звинуватили у зраді України

Дозвіл на повернення газової турбіни РФ створює небезпечний прецедент, яким може скористатися Путін

На владу Канади тиснуть вдома та в Україні, щоб скасувала своє рішення про відмову від санкцій щодо російської турбіни, яка допоможе зберегти постачання газу в Німеччину. Критики засудили це рішення, оскільки воно підриває санкції, спрямовані на припинення жорстокої війни Володимира Путіна проти України. Вони також стверджували, що повернення турбіни не гарантує постачання газу, – пише Даян Френсіс для Atlantic Council.

"Це спроба Росії підірвати санкції. На жаль, Німеччина надалі слабка в протидії хижацьким атакам Росії у сфері енергетики, і уряд Канади готовий піти на ці поступки теж", – каже Джон Хербст, колишній посол США в Україні та нинішній виконавчий директор Євразійського центру в Atlantic Council.

Виняток спонукає Росію продовжувати використовувати експорт газу як зброю

Держдеп США, Єврокомісія та уряд Німеччини виступили з заявами на підтримку рішення Канади, але президент Володимир Зеленський заявив, що виняток спонукає Росію продовжувати використовувати експорт газу як зброю.

Українська діаспора в Канаді звернулася до суду з проханням скасувати рішення уряду Канади.

"Не можемо надати терористичній державі інструменти, необхідні для фінансування вбивства десятків тисяч невинних людей. Рішення Канади порушити санкції та відправити турбіну Siemens назад до РФ – серйозна помилка з жахливими наслідками", – заявив Пол Грод, генеральний директор Всесвітнього конгресу українців.

Канадські політики також висловили несхвалення.

"Дозвіл на повернення газової турбіни створює небезпечний прецедент путінського шантажу Європи і негативно позначиться на становищі Канади на світовій арені", – йдеться у спільній заяві трьох консервативних канадських депутатів.

Представниця канадської опозиційної Нової демократичної партії Гізер Макферсон назвала рішення Оттави "шокуючим і розчаровуючим" і попередила, що воно може підірвати зусилля Канади щодо підтримки України. "Це рішення йде врозріз із санкціями, які Канада ввела проти Росії у відповідь на незаконне вторгнення та геноцид в Україні. Канадці очікують, що їхній уряд виявить справжню солідарність з Україною, але рішення ліберального уряду є образою для українців", – заявила вона.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо виступив на захист свого рішення. "Я нагадую людям, що санкції, які веде Канада, які ми продовжуємо приймати, все сильніше націлені на Путіна та його посібників, і не призначені для шкоди нашим союзникам та їх населенню", – заявив він у відповідь на критику.

Рішення Канади неминуче порівнюють із торішнім кроком Білого дому щодо скасування санкцій проти кремлівського газопроводу "Північний потік-2". На той час прихильники бачили у відмові спосіб послабити напруженість у відносинах з Росією та знизити ймовірність подальшої агресії проти України. Проте тоді стратегія не спрацювала і навряд чи спрацює зараз.

Вимоги Росії повернути турбіну – це просто привід для перевірки рішучості Заходу

Спроби запропонувати Кремлю поступки ґрунтуються на помилковому уявленні. Такі зусилля припускають, що умиротворення зупинить використання Росією експорту енергоресурсів до Європи як зброї та створить можливості для припинення війни в Україні. Насправді вимоги Росії повернути турбіну – це просто привід для перевірки рішучості Заходу.

Заяви Москви, що всі існуючі турбіни раптово вийшли з ладу, є "казками", вважає український експерт з енергетики Михайло Гончар. "Жоден експерт не повірить, що чотири турбіни Siemens вийшли з ладу одночасно", – каже він. Навіть якби заяви Москви були правдою, додав Гончар, Росія могла б взяти турбіни з побудованого, але закритого газопроводу "Північний потік-2", який був заморожений з початком війни Росії проти України. РФ воліла цього не робити. Натомість Кремль зажадав відміни канадських санкцій, щоб забезпечити Німеччину газом.

Поступка Кремлю тягне за собою ризики, пов'язані з новою тактикою шантажу, попереджає Гончар. Він прогнозує, що російський орган регулювання енергетичного сектора тепер виявить додаткові технічні проблеми з існуючою інфраструктурою експорту енергії та використає ці претензії, щоб запросити аналогічне скасування санкцій проти "Північного потоку-2".

МЗС України стверджує, що Росії не потрібна турбіна, яку вона вимагає від Канади, щоб продовжувати постачання газу до Німеччини газопроводом "Північний потік-1".

Компресорна станція Північного потоку-1, де працювала турбіна, оснащена декількома іншими турбінами, зокрема, резервними. Одна турбіна знаходиться в Канаді, але зараз працюють три, решта відключена без пояснення причин", – заявили в міністерстві.

"Північний потік-1" – не єдиний доступний маршрут. Росія могла б продовжувати безперебійні постачання газу до Євросоюзу без "Північного потоку-1" або "Північного потоку-2", використовуючи існуючі маршрути транзиту газу через Україну чи Польщу.

Вимога РФ про обов'язкове повернення турбіни для продовження транспортування газу – шантаж, який не має технічного обґрунтування

"Вимога Росії про обов'язкове повернення турбіни для продовження транспортування газу – шантаж, який не має технічного обґрунтування", – зазначили українські офіційні особи.

8 липня Москва пообіцяла збільшити постачання газу до Європи, якщо турбіну повернуть. Після того, як Канада зняла санкції, "Північний потік-1" зупинили на невизначений термін. Вся ця справа "обурлива", сказав посол Гербст. "Німеччина дала Україні обіцянки щодо зброї, які не виконала. Чому Канада має допомагати німцям за рахунок України?" – питає він.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі