Як з віком змінюється обмін речовин

Результати нового дослідження дають віру у власні сили

Все, остання наша опора, наш душевний бастіон розсипався, ніби замок із піску, змитий хвилею, розтанув, залишивши нас розгубленими і обдуреними.

Стільки років ми вірили в те, що наша вага росте не "от катлєт, а от лєт", тобто в те, що чим старшими ми стаємо, і, особливо, жінки після менопаузи, тим повільніший у нас обмін речовин, а все це виявилося неправдою.

В журналі Science буквально на днях був опублікований результат міжнародного дослідження, яке проводилося у 29 країнах і геть перекреслило не лише те, чим ми прикривались, коли у нас росли животи і попи, але і те, що нам казали лікарі: "Так а що ж ви хочете, вік, вам же не 25".

Так от, про 25. Вчені вимірювали швидкість обміну речовин у людей, починаючи з 8-денного віку і закінчуючи 95 роками. Так, обмін речовин був різним: найшвидший — від декількох днів народження до року (бо дитина стрімко росте та розвивається), потім з річного віку до 20-річного починає сповільнюватися на 3% в рік, а потім (і зараз найцікавіше) — з 20-річного та до 60-річного віку — він однаковий. Однаковий! І лише після 60 років до 90 починає справді сповільнюватися.

Обмін речовин починає сповільнюватися лише після 60 років

Це пояснюють тим, що після 60 років люди мало рухаються, мають хронічні захворювання, і в багатьох із них розвивається такий стан, як саркопенія — зменшення м'язевої тканини, а також заміщення її на жирову. Жирові клітини потребують менше енергії, ніж м'язові, але люди вже по "накатаній" звикли до булочок, налисників, вареничків і сальця.

Що ж виходить?

А те, що, будучи дітьми та підлітками ми ведемо більш-менш рухливе життя, але потім ідуть роки і десятиліття сидіння, зайнятість і повне махання рукою на будь-який рух.

Що робити?

Рухатися. Рухатися щодня і побільше, і порізноманітніше. Ходити, бігати, танцювати, робити вправи, кататися на велосипеді, плавати і робити це щодня, день за днем. Тоді буде міцніше здоров'я, менше шансів для хвороб і для знерухомлення.

Болять коліна — навантажуєте руки, болять руки — навантажуєте ноги, не можете бігти — ходіть, не можете ходити — повзіть. Але не сидіть на місці

Коли вага велика, починати з простого і малого, поступово збільшуючи тривалість навантажень. Болять коліна — навантажуєте руки, болять руки — навантажуєте ноги, не можете бігти — ходіть, не можете ходити — повзіть. Але не сидіть на місці. І харчуйтеся відповідно.

Насправді це прекрасне дослідження. Воно дає віру у власні сили, але не лишає шансу відмазкам. Тому лупаймо сю скалу: "Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод, не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод, бо вам призначено скалу сесю розбить" — от вона, формула успіху у будь-якій справі, особливо у досягненні довголіття. Я не здаюся, лупаю щодня. А ви?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі