Українці бояться зради Заходу через путінську трубу

Путін торгує проблемами напередодні зустрічі з Байденом

Перспектива самітів НАТО і США-Росія в середині червня непокоїть Україну. Вона - сторонній спостерігач, попри значну роль країни в порядку денному обох зустрічей. Президент Джо Байден запросив українського колегу Зеленського відвідати Білий дім цього літа. Це добре, але багато побоювань залишаються.

"Я б вважав за краще, щоб Байден зустрівся з нашим президентом до зустрічі з Путіним, але це краще, ніж нічого. Це хороший знак, бо українці відчували себе покинутими. Принаймні, зараз нам показують, що ми далі важливий партнер для США", - коментує подію Юрій Вітренко, якого призначили гендиректором українського енергетичного гіганта "Нафтогаз".

В останні тижні злочинні групи вимагачів організували дві кібератаки з території Росії проти американського бізнесу. Путін підтримав придушення білоруським диктатором Лукашенком дисидентів і посадку 23 травня авіалайнера ЄС в повітряному просторі Білорусі задля арешту журналіста-дисидента. За словами Вітренко, Путін мав намір узяти гору перед самітом.

"Путін хотів почати переговори з Байденом з сильної позиції. Зміцнити позиції, а потім сказати: "Може, я піду на поступки". І просто повернути частину того, що отримав незаконно", - каже Вітренко.

Рішення Білого дому в минулому місяці відмовитися від частини санкцій проти "Північного потоку-2" здивувало багатьох. Критики звинувачують Байдена, що перед самітом дав Путіну те, що той хоче.

Вітренко каже, що рішення відсторонити Україну від участі в майбутній зустрічі НАТО разом із нездатністю надати країні чіткий шлях до членства небезпечні.

"Не підпускати Україну до європейського оборонного блоку - значить казати: "Я не хочу, щоб Україна могла захищатися, і не хочу, щоб хтось ще допоміг їй захищатися". Це несправедливо", - каже Вітренко.

Україна втратить доходи, необхідні для фінансування оборонних витрат, а це гарантії безпеки на східному кордоні Європи

На початку червня президент Зеленський заявив сенаторам США, які відвідували Київ, що військовий захист від Росії і завершення "Північного потоку-2" пов'язані. Після завершення проєкту, Україна втратить доходи, необхідні для фінансування оборонних витрат, а це гарантії безпеки на східному кордоні Європи. "Північний потік-2" відключить Україну від поставок газу, що означає втрати як мінімум від $3 млрд на рік", - сказав тоді Зеленський.

Вітренко впевнений, що російський газ більше не буде йти через Україну після того, як завершать "Північний потік-2" і поточний п'ятирічний контракт закінчиться в 2024-му. Глава МВС Арсен Аваков недавно передбачив, що Росія може навіть не завершити нинішній контракт. Він попередив, що Москва може відмовитися від української труби, щоб перешкодити транзиту газу через країну і зміцнити свої аргументи на користь "Північного потоку-2".

Вітренко сумнівається в логіці рішення Білого дому про пом'якшення санкцій щодо "Північного потоку-2" напередодні виборів в Німеччині у вересні 2021-го.

"Америка має зупинити будівництво трубопроводу, доки після виборів в Берліні не сформують нову коаліцію, яка відображатиме погляди німецького народу. Без сенсу послаблювати санкції зараз, адже скоро в ФРН буде нова влада", - каже Вітренко.

Німецькі "Зелені", які мають всі шанси прийти до влади, виступають проти "Північного потоку-2".

Припинення транзиту російського газу через Україну дасть Путіну більше свободи у військовому плані та може прокласти шлях до серйозної ескалації тліючого семирічного конфлікту між двома країнами.

Припинення транзиту російського газу через Україну дасть Путіну більше свободи у військовому плані та може прокласти шлях до серйозної ескалації тліючого семирічного конфлікту між двома країнами

І Росія, і Німеччина не раз заявляли, що транзит газу через Україну має продовжитися після введення в експлуатацію "Північного потоку-2", але важко зрозуміти, як можна гарантувати виконання цих обіцянок.

Виступаючи на економічному форумі в Петербурзі на початку червня, Путін вже піддав сумніву майбутнє транзиту російського газу через Україну, заявивши, що це буде залежати від української "доброї волі".

"Путін шантажує Україну ще до завершення будівництва "Північного потоку-2". Він використовує трубопровід як зброю, якою завжди вважали його поляки, балти і українці", - каже голова комітету Бундестагу з закордонних справ Норберт Роттген.

"У комерційному плані "Північний потік-2" дасть "Газпрому" домінуюче становище в Європі, надавши значні важелі впливу на Німеччину та інші країни ЄС", - вважає Вітренко.

Вітренко не має ілюзій, що "Північний потік-2" зашкодить Україні.

"Буде сумно, якщо "Північний потік-2" стане прикладом, як німці укладають угоду з Росією за рахунок України, а потім США укладають угоду з Німеччиною", - каже Вітренко.

Як і багато українців, глава "Нафтогазу" скептичний щодо спроб Заходу досягти безпрограшного компромісу з Кремлем.

"Правда в тому, що Росія розуміє лише мову сили. США і решта демократичного світу мають показати силу і єдність. Це єдиний спосіб змінити хуліганську поведінку Росії", - каже глава "Нафтогазу".

Публікується з дозволу Atlantic Council

Переклад з оригіналу Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі