Джокович у своєму тенісі досяг досконалості

Федерер після повернення не ставитиме захмарних цілей

Новак Джокович встановив рекорд. Нинішній тиждень – 311-й, упродовж якого він перебуває на першій позиції у рейтингу тенісистів АТP.

Статистику люблять не самі гравці, а ті, хто навколо. Для тенісистів важливіша особиста статистика на корті, яка допомагає аналізувати власну гру. Це робоча статистика. А є наслідкова. Ці цифри важливі для фанатів.

Досягнення Джоковича – це наслідок його персони в тенісі як засобу досягнення успіху. Роджер Федерер перемагає гармонійним тенісом. Рухи швейцарця природні. Рафаель Надаль виграє завдяки зусиллям, концентрації, самовіддачі.

Джокович підтверджує теніс, який є базисом для багатьох розумних тренерів – кожна перемога починається з оборони. Якщо ти матимеш надійний захист, то будеш перемагати. Джокович у своєму раціональному тенісі досяг досконалості. Я не знаю хто після серба зможе повторити це досягнення за кількістю тижнів перебування на першій позиції.

У Джоковича є фундамент, на якому вже вибудувана певна конструкція. У фіналі Відкритого чемпіонату Австралії він апріорі діяв від захисту, але в потрібний момент пішов у контратаку та розвернув гру. У нього немає слабких місць. Новак реагував на події на корті, на всі можливі загрози. Джокович не відразу заб'є, але зможе втримати м'яч у грі будь-якими засобами — завдяки руху і читанню гри. Просто незрозуміло, де його можна випередити. Потрібно грати за межею ризику, щоб мати успіх проти першої ракетки світу.

Потрібно грати за межею ризику, щоб мати успіх проти першої ракетки світу

Зараз той час, коли трійка Джокович, Надаль і Федерер продовжує домінувати в тенісі. Складається враження, що інші гравці вже до цього звикли. З'являються цікаві тенісисти, але вони ще не готові до домінування. Даниїл Медведєв красиво грає, але він беззахисний ментально. Коли виникає ситуація психологічної напруги, може провалитися. Домінік Тім теоретично може кинути виклик, але у нього є обмеження пов'язані з антропометрією – як і у Еліни Світоліної. Це не дозволяє розраховувати на довгий термін перебування у статусі першої ракетки світу.

Роджер Федерер в тій ситуації, коли потрібно йти на спортивну пенсію, але ти не уявляєш як це – не ходити на роботу. Я не думаю, що у Роджера будуть захмарні цілі на кшталт – як повернути собі перше місце в рейтингу. Скоріше, виграти якийсь турнір Великого Шолому. Якщо відбудеться Вімблдон, і Роджер його виграє, то він подякує всім та закінчить кар'єру.

Всеволод Кевлич, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі