Олександр Соколовський
Президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості
05.03.2021

Національна економічна стратегія – це імітація. Там щось не так з математикою

Програми покрокових дій немає

Кабмін опублікував давно анонсовану Національну економічну стратегію-2030. Декларувати, але при цьому робити все навпаки, у нас чиновники вміють віртуозно. Але все одно стало цікаво, що все-таки обіцяють і куди усією країною шлях тримаємо.

Документ вийшов дуже великий. Багато правильних слів, але відразу виникли запитання щодо цифр. Чи то там щось не так з арифметикою, чи це я не в'їжджаю в цю математику. Наприклад, обіцяють зростання ВВП на душу населення з нинішніх $3000 до $10000 в 2030-му. За цей же час ВВП України згідно зі стратегією має вирости вдвічі. Нескладною арифметичною пропорцією можна обчислити, що прогнозується зменшення нашого населення на 40%? Тобто масовий відтік трудових ресурсів на Захід йде за планом? Написали б чесно в стратегію, що головним експортним продуктом України, як і раніше, будуть наші люди!

Ще здивувала цифра щодо планованих інвестицій. Чомусь починаючи тільки з 2025 року по $15 млрд на рік. До 2030 року вони можуть скласти максимум $75 млрд. Але це чомусь в 13,3 разів менше, ніж трильйон інвестицій, які обіцяв Денис Шмигаль під час презентації стратегії? І ця цифра величезним фоном висіла у нього за спиною під час виступу.

Ще чомусь зростання експорту планують більш ніж втричі (з $46 до $150 млрд), а зростання економіки за ці ж 10 років сподіваються збільшити вдвічі. Не зрозумів, якщо чесно...

Звідки візьмуться навіть невеликі зовнішні інвестиції?

Але навіть з урахуванням того, що цифри "не рвуть", у мене нуль розуміння за рахунок чого досягнуть навіть найскромніші з озвучених обіцянок. Програми покрокових дій немає. Ніякої конкретики про податкову реформу і введення податку на виведений капітал (причому не виборчого, а єдиного для всіх!) замість податку на прибуток немає! Звідки візьмуться навіть невеликі зовнішні інвестиції? А внутрішній інвестор може і радий би, але знекровлений локдаунами і карантинами.

Хочете інвестицій? Нічого нового:

- створюйте для ринку капіталу умови кращі, ніж у ближніх і далеких сусідів;

- спрощуйте де тільки можна умови роботи, прибирайте обмеження;

- знижуйте і спрощуйте податки;

- зменшуйте питому вагу державних витрат по відношенню до ВВП з 42,5% до прийнятних 35%, потім і до 30%;

- приберіть цю величезну іармію силовиків від бізнесу, забороніть їм блокувати роботу підприємств, залиште для аналітики і боротьби з тінню кваліфіковане Бюро економічної безпеки;

- забезпечте захист прав власників, а то рейдерство продовжує процвітати.

А поки імітація - це наше все. На жаль...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі