Олександр Соколовський
Президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості
22.02.2022

Росія зробила бізнес на війні. Але кремлівські стратеги прорахувалися

Тримаємо оборону, дбаємо про близьких, думаємо про роботу і менше нервуємо

Нагнітання і провокації будуть продовжуватися далі, але відкрито ці щури не полізуть. Фото Путіна за довгим столом показує, що він мерзота, але за свою шкуру боїться параноїдально.

А сенс? Ціна нафти і вигода! Йому здається, що фінансово вигідно ставити весь світ на вуха, оголошувати ультиматуми Заходу та крутити шарманку військової антиукраїнської істерики якнайдовше. І не переходити при цьому окреслені американцями червоні лінії.

Виявляється, сумарно за чотири місяці ескалації Путін додатково заробив на вуглеводнях $23,5 млрд понад те, що було за аналогічний період минулого року. Джерело інформації – відкритий сайт Мінфіну РФ, файл "Відомості про формування додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету в 2018-2022 роках".

За чотири місяці ескалації Путін додатково заробив на вуглеводнях $23,5 млрд понад те, що було за аналогічний період минулого року

Чим вище у світі очікування війни, тим дорожчі нафта і газ, нічого дивного. І витрати на 4-місячне утримання 140-тисячної армії навколо наших кордонів – це навіть не мільярд. Тож непоганий бізнес вони зробили. А те, що впали акції компаній і індекс РТС відлетів -12,5%, вони впевнені, що відіграють це назад.

Так, до речі, будь-яка рейдерська атака – це лише бізнес. Зі своєю математикою, ризиками та витратами. І міжнародний тероризм також один із видів рейдерства.

Тільки ось ці підрахунки не лінійні і горизонти планування у Заходу довшими будуть. Упевнений, що вони вже свої висновки зробили і, зрештою, за рахунок зниження в майбутньому обсягів закупівель, кремлівські стратеги програють набагато більше. Особливо, коли ціни на нафту почнуть падати. Західні хлопці технологічніші за пітерських гопників. І надалі потрапляти у залежність від російських вуглеводнів у розпал зими не захочуть.

Західні хлопці технологічніші за пітерських гопників

І, напевно, ще Путіна переконали, що в Україні почнеться паніка, економіка впаде, а західні інвестори почнуть зливати активи і тікати. Зрозуміло, що по українській економіці сьогоднішня ситуація б'є боляче і всім зараз дуже тяжко. Але я не спостерігаю нічого схожого на втечу бізнесменів та капіталів. І навіть навпаки – у багатьох прозорливих і авторитетних для мене підприємців тільки очікування зростання інвестактивності, щойно ситуація почне стабілізуватися.

Тримаємо оборону, дбаємо про близьких, думаємо про роботу і менше нервуємо, друзі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі