Цибулевий суп – це смакота. Особливо сподобається тим, хто перебрав з алкоголем
У страву додають коньяк і біле вино
Він буде доречний, якщо вчора трохи випили забагато… Та взагалі мені подобається його абсолютно незвичний, але такий привабливий аромат і смак.
Суп французьких бідняків, має багату спадщину і готують його всі по-різному. Є легенда навіть про Людовика XV, який приготував цибулевий суп з шампанським!
Я ділюся тим рецептом, який мені найбільше сподобався.
Інгредієнти на три великі порції:
500 г очищеної цибулі
60 г вершкового масла
20 г оливкової олії
10 г цукру
750 г насиченого бульйону
75 г білого сухого вина (можно навіть херес)
1 ст. л. коньяку
чорний і духмяний перець
мускатний горіх
свіжий або сухий чебрець
хліб
100 г сиру грюєр
Приготування:
У цьому супі є дві дуже важливі речі: бульйон і цибуля.
Бульйон я зробив насичений, з курячих кісток і крил — такий, щоб аж губи злипалися. У бульйон додав букет гарні. Але традиційно використовується яловичий, наваристий.
Цибулю нарізав соломкою, на сковороду — оливкову олію і вершкове масло, розігрів на середньому вогні і почав смажити цибулю, постійно помішуючи. І смажив приблизно 35−45 хвилин — витримаєте цей етап.
Через 20 хвилин після початку трохи зменшив вогонь, підсолив цибулю і продовжив помішувати. Тут важливо зішкрібати лопаткою ту частину, яка починає присмажуватися, важливо не дати їй підгоріти.
Коли цибуля дуже добре просмажилась і протушкувалась, стала рум'яною, запашною і м'якою, додаю дрібку цукру, мелені перці, чебрець і вливаю коньяк, а через хвилину біле вино — краще за все херес. Даю вину випаруватися, додаю бульйон і доводжу до смаку — це про сіль.
Мені ще подобається додати зовсім небагато соусу ру — приблизно пів чайної ложки. І, хай вибачать мене французи, дрібку мускатного горіха.
У супову тарілку наливаю суп, кладу кусень хліба — ідеально трохи зачерствілий, посипаю сиром, доливаю суп майже доверху, кладу ще хліб, усе засипаю сиром і відправлю в духовку під верхній гриль, запекти до рум'яної скоринки. Це смакота!
Коментарі