Усі хочуть платити за оренду мало, жити біля метро і ближче до центру

На що потрібно звертати увагу при оренді квартири

Перш ніж почати пошуки квартири для оренди, треба визначитись що шукаємо - дешеве житло, бо є бюджет, за рамки якого не можна вийти, або певну локацію? Практично усі хочуть орендувати дешеву квартиру, бажано біля метро і ближче до центру.

Якщо прив'язуємось до бюджету, то треба поступитись локацією. Наприклад, у Києві зняти нормальну однокімнатну квартиру біля метро за 8 тисяч гривень майже неможливо. Якщо говорити про інші міста, то у кожному є орієнтир, який притягує до себе орендарів. Це можуть бути навчальні та медичні заклади, торгові центри, адміністративні будівлі, офісні приміщення. Кожен, хто там працює, хоче знайти квартиру якомога ближче до роботи, щоб витрачати менше часу на дорогу та грошей. Якщо на перше місце ставимо розташування житла, то до бюджету потрібно додати 500-1000, а іноді 2000 гривень. Тоді можна буде обрати квартиру, що відповідатиме всім вимогам.

Другий момент — визначитись, хто шукатиме житло: ріелтор чи самостійно. Якщо людина обирає перший варіант, то раджу звертати увагу на оголошення ріелторів, які пропонують квартири без комісійних. Там не буде додаткових платежів. Чи не шахрайське таке оголошення, перевірити досить просто. Є багато ріелторських спільнот. В оголошенні зазвичай вказують номер телефону, ім'я фахівця. Людина може належати до певної агенції. Є практикуючі ріелтори, що мають особисті сайти. Тобто існує багато способів переконатись у достовірності оголошення.

Коли людина вирішує самостійно шукати квартиру, то стикається з рядом питань. По-перше, треба розібратися в цінах. Тому що в певному районі будь-якого міста є стала ціна за об'єкт. Існує такий показник по ринку, як середня ціна. І вартість оренди має їй відповідати. Ціни можуть бути трохи завищені чи занижені. Але діапазон має бути в межах здорового глузду.

Фейкове оголошення - це оголошення з дуже привабливими фотографіями, класним текстом, "солодкою" ціною на об'єкт, якого взагалі не існує. Коли люди телефонують за вказаним номером, їм кажуть, що квартиру щойно здали в оренду. Одразу пропонують щось інше

Зазвичай люди у першу чергу звертають увагу на дешеві пропозиції ближче до центру і метро. Середня вартість хорошої однокімнатної квартири в Києві 10 тис. грн. Але трапляються пропозиції житла по 8 тис. грн, із гарним ремонтом. Це з ймовірністю 99,9% - фейк або шахрайська схема. Фейкове оголошення - це оголошення з дуже привабливими фотографіями, класним текстом, "солодкою" ціною на об'єкт, якого взагалі не існує. Коли люди телефонують за вказаним номером, їм кажуть, що квартиру щойно здали в оренду. Одразу пропонують щось інше. Тобто подібні оголошення - це реклама. Єдина мета - привабити потенційного орендаря.

Шахрайська схема - коли треті особи запевняють, що на квартиру велика черга. Обіцяють здати її саме вам. За це просять надіслати кошти за перший і останній місяць, підганяють. Навіть можуть надати якісь документи. Зазвичай, це неякісна ксерокопія, де погано видно інформацію, або навпаки, майстерно виконана підробка.

Скажу з практики - з ходу побачити документи, що підтверджують особу чи на квартиру, доволі складно. Навіть коли спілкуєшся з власником квартири, яку дійсно хочуть здати в оренду. Зазвичай документи надають тільки тоді, коли сідаємо підписувати договір.

Тому якщо власник доволі просто показує свої персональні дані, документи на квартиру, це має викликати сумнів.

Якщо власник доволі просто показує свої персональні дані, документи на квартиру, це має викликати сумнів

Третя порада - правильно оцінюйте власну платоспроможність. Наприклад, плануєте витрачати на оренду 8 тис. грн. Але не забувайте, що ще доведеться платити за комунальні послуги, інтернет. Тобто в середньому оренда на місяць буде коштувати 9 тис. грн. А під час опалювального сезону - 10 тис. грн.

Також переконайтесь, що квартира здається на той проміжок часу, який вас влаштовує. Що не буде якихось додаткових платежів. Наприклад, людина знайшла квартиру в потрібному районі, яка відповідає ціні і її вимогам. Але під час зустрічі з господарем з'ясовується, що вартість вказана за перший місяць. А потім доведеться платити більше.

Іноді беруть господарі житла плату за перший і останній місяць оренди, а іноді - за перший місяць оренди та суму застави. Кошти можуть бути однакові, але призначення платежу іншим. На це теж треба звертати увагу.

Сергій Курганов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі