Як здати та орендувати квартиру без проблем

Наявність домашніх тварин, терміни проживання і вимоги до чистоти прописують у договорі

Кожен власник житла має свій портрет ідеального орендаря. Щоправда завжди треба усвідомлювати, у якому районі знаходиться квартира і для яких цілей її здають. Якщо житло поблизу університету, то розраховувати, що туди заїде родина не варто. Тут квартири шукають переважно студенти. Вони "кучкуються " по кілька людей і винаймають дво- чи трикімнатне помешкання. Бо так дешевше. Доволі важко розраховувати на довгострокову оренду власникам житла біля лікарень. Наприклад, Охматдиту в Києві. Зазвичай люди приїжджають з інших міст, щоб вирішити питання, пов'язані зі здоров'ям дитини. Зрозуміло, що вони не орендуватимуть житло кілька років.

Щоб уникнути проблем, професійні ріелтори радять завжди укладати договір між орендодавцем та орендарем. Він має юридичну силу, якщо містить просту письмову форму з визначенням сторін і підписаний ними, або уповноваженими представниками. Договір, який укладається на термін менше трьох років, не потребує обов'язкового завірення нотаріусом. Звісно, це можна зробити за бажанням. Але тоді доведеться сплатити державне мито – один відсоток від загальної суми оренди квартири. Наприклад, якщо житло здають за 10 тисяч гривень на місяць, то за рік виходить 120 тисяч. Розмір держмита складе 1200 гривень. Крім того, посвідчення договору нотаріусом у середньому буде коштувати близько 6 тисяч гривень.

Можуть виникнути проблеми, коли квартиру хочуть винаймати двоє хлопців чи дівчат. Сьогодні вони найкращі друзі, працюють разом, а завтра вже не спілкуються

Найголовніше - прописати в договорі умови проживання, відповідальність як орендаря, так й орендодавця. Наприклад, окремим пунктом вказати, що власник квартири погоджується здавати житло людям із домашніми тваринами. І якщо будуть пошкоджені меблі, то орендар зобов'язується відшкодувати збитки. Бувають випадки, коли орендарі замовчують наявність чотирилапого улюбленця. Власник квартири дізнається про це, коли приходить забирати гроші за оренду. Є ті, хто здасть житло людям із кішкою, або тільки з собакою.

Найбільше проблем виникає з орендарями, які щось приховують. Наприклад, квартира потрібна на один чи два місяці. Але люди при першій зустрічі з власником житла цього не розповідають. У результаті укладають договір, а через кілька місяців вирішують свої питання і з'їжджають. Можуть виникнути проблеми, коли квартиру хочуть винаймати двоє хлопців чи дівчат. Сьогодні вони найкращі друзі, працюють разом, а завтра вже не спілкуються. Один з'їжджає, а другому самостійно оплачувати оренду дорого. Зазвичай все закінчується тим, що квартиру звільняють. Часто без оплати комунальних. Власнику доводиться самотужки покривати такі витрати.

Щоб убезпечити себе, власники житла беруть завдаток або оплату за останній місяць проживання. Ріелтори радять обирати заставну суму, яка зберігатиметься протягом усього часу оренди житла. Її повертають у повному обсязі, якщо немає претензій до орендарів. За рахунок цих грошей можна покрити завдані збитки, борги за комунальні послуги. Також потрібно тверезо оцінювати фінансові можливості майбутніх квартирантів. Не варто підписувати договір із тими, хто не спроможний заплатити повну вартість оренди і завдаток. Такі орендарі просять відстрочку, пропонують розбити платіж на кілька місяців. Це сигнал, що так відбуватиметься завжди.

Чітко пропишіть у договорі умови проживання. Скільки разів на місяць власник має право заходити в оселю і перевіряти її

Людей, які хочуть орендувати житло, має насторожити, коли власник не погоджується підписувати договір оренди, не хоче показувати паспорт та ідентифікаційний код, не надає оригінали документів на житло. Фотокопії чи нотаріально завірені копії можна легко підробити. Не варто винаймати квартиру у того, хто забагато обіцяє. Вам розповідатимуть, що замінять диван, шафу, бойлер поставлять, але не зараз. Як правило нічого не роблять. Бувають випадки, коли людина в одній особі виступає і власником нерухомості, і ріелтором. Крім вартості оренди бере додаткову плату за свої послуги. З іншого боку, можна натрапити на орендодавців з непорозуміннями всередині родини. Наприклад, щоб "насолити" батькам, син вирішив здавати квартиру без їхнього відома. Сам пішов жити до друга. Інколи ріелтори відмовляються співпрацювати із занадто вимогливими власниками квартир. Адже існує ризик здати житло адекватним людям, які просто не зможуть виконувати дивні забаганки господарів.

Якщо перевірили документи, узгодили усі питання і вирішили орендувати квартиру, чітко пропишіть у договорі умови проживання. Скільки разів на місяць власник має право заходити в оселю і перевіряти її. Зазвичай орендар зобов'язуються передати житло у такому ж стані, як отримав. Якщо заселилися у квартиру з чистою духовою шафою і раковиною, то такими ж вони повинні бути при виїзді. Що робити з ними під час проживання – особиста справа кожного.

Людям, які хочуть орендувати чи здати житло і спати спокійно, раджу звертатися до професійних ріелторів. Або принаймні під час укладання договору залучати обізнаного у питаннях нерухомості юриста.

Сергій Курганов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі