Як їсти горіхи, щоб отримати найбільшу користь

Міфи про фітинову кислоту

Мабуть не я одна багато разів чула про те, що горіхи просто так їсти не можна, тому що там є фітати — солі фітинової кислоти, яка перешкоджає засвоєнню заліза, кальцію та цинку, і тому їх обов'язково потрібно вимочувати.

З цієї ж причини заборонялося вживати бобові та зернові тим, у кого анемія, а також тим, кому приписали АІП ("аутоімунний протокол", до речі, ще один із науково необґрунтованих псевдомедичних "протоколів").

Насправді фітати — це джерело фосфора в зернах, бобових та горіхах і дуже потужний хелатор ("захоплювач") деяких металів, які спричинюють глікацію (пам'ятаєте, КПГ — кінцеві продукти глікації, які є винуватцями ушкодження білків, що тягне за собою купу хвороб, від діабету, катаракти, старіння шкіри, судин, нирок, нейродегенеративних хвороб і так далі).

Клінічне дослідження показало користь фітинової кислоти для зниження рівня глікації у людей із інсулінорезистентністю та цукровим діабетом 2 типу.

Ще додам, що фітинова кислота має протизапальну, протиракову, антисклеротичну, антимікробну дію та перешкоджає утворенню піску і каміння в нирках.

Фітинова кислота має протизапальну, протиракову, антисклеротичну, антимікробну дію та перешкоджає утворенню піску і каміння в нирках

Якщо узагальнити, то присутність фітинової кислоти в раціоні дає наступні корисні ефекти:

1. Антиканцерогенний (рак молочної залози, простати, колоректальний, шкіри, гепатокарцинома, рабдоміосаркома).

2. Для профілактики хвороби Паркінсона і Альцгеймера.

3. При імунодефіцитних станах (при змін сезону, похолоданні, перенесенні захворювань, антибіотикотерапії, хіміотерапії та променевій терапії).

4. Ліпідемічний ефект: нормалізує рівень ліпідів в крові, тобто знижує ризик прогресування атеросклерозу (а це здорові судини в усьому тілі).

5. Протимікробний ефект — погіршує умови життя для хвороботворних бактерій в нашому кишечнику.

Тому їжте горіхи цілими і не відмовляйтеся від бобових та зернових. Правда, бобові все ж таки потрібно добре вимочити і дуже добре проварити, аж до розварювання, але тільки для того, щоб покращити засвоєння рослинного білку (точніше, амінокислот, які входять до його складу і які краще вивільняються із рослинних клітинних оболонок і краще засвоюються).

Бобові потрібно добре вимочити і дуже добре проварити

Горіхи — це їжа для довголіття (суперкорисна для мозку, судин і всього тіла), бобові живлять корисну мікрофлору кишечника, нормалізують рівні цукру та холестерину і є хорошими джерелами рослинного білка, зернові є джерелом розчинної та нерозчинної клітковини, яка має дію, аналогічну бобовим, а також є джерелами магнію та деяких вітамінів групи В.

Здорове харчування — просте і зрозуміле, без придуманих "правил" і заборон, якщо це стосується природних продуктів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі