Із чим Трамп іде на вибори

Весь світ хвилює, хто буде наступним президентом США

Хто стане переможцем на листопадових президентських виборах і буде наступним президентом США? Це питання сьогодні хвилює багатьох у світі, адже Сполучені Штати залишаються державою, що має найпотужнішу армію, найбільш інноваційну економіку, сучасну енергетику зі значними експортними можливостями, величезний вплив у глобальній фінансовій системі і міжнародній торгівлі.

Це питання турбує й багатьох в Україні, адже Сполучені Штати на даному історичному етапі фактично є чи не єдиним реальним гарантом незалежності нашої держави в умовах агресії з боку Росії.

І хоча на тлі економічної і соціальної проблематики зовнішньополітичні питання традиційно не відіграють важливої ролі на президентських перегонах у США, враховуючи значний вплив пандемії Covid-19 на міжнародну політику, економіку, торгівлю, транспорт, сферу послуг тощо, є підстави вважати, що вони привернуть достатню увагу американського суспільства.

Тож, з якими результатами підходить Трамп та його Адміністрація до президентських виборів 2020 року?

Саме під час президентства Трампа почалося переосмислення засад зовнішньої політики США

Мабуть, слід все ж таки констатувати, що попри гучні внутрішньополітичні скандали, факт залишається фактом – саме під час президентства Трампа були ініційовані процеси, які стали початком переосмислення багатьох засад зовнішньої політики США. І не лише стали, а вже й набрали суттєвих обертів: Китай і Росія визначені стратегічними опонентами; скасований Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності в Європі (РСМД), що ставить Москву у незавидне становище; почалася системна робота щодо стримування глобальної і регіональної активності Пекіну; вже розроблені і реалізовуються програми активного переозброєння практично усіх видів збройних сил. Створено нове Космічне командування - Space Force.

Як виявилося, анонсована передислокація американських військ з Німеччини не означає жодної "зради". Більш того, зазначені кроки мають на меті зміцнити взаємовідносини в Альянсі, посилити стримування Росії та покращати стратегічну і оперативну гнучкість американських збройних сил.

Попри усе ще триваючі віденські перемовини з Москвою щодо питань стратегічної стабільності, у центрі яких є проблематика Договору про подальші заходи зі скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь між США та Росією 2010 року, також відомого, як "Празький договір" або СНО-ІІІ, у Вашингтоні уважно вивчають і досліджують усі варіанти розвитку ситуації, не покладаючись лише на домовленості з Росією.

Втім, для Сполучених Штатів залишаються й деякі доволі непрості зовнішньополітичні проблеми, головними з яких є загострення у відносинах з Китаєм, протистояння Ірану та ракетно-ядерна програма Північної Кореї.

Стосунки між Києвом і Вашингтоном за останній час також пройшли короткий, але доволі стресовий шлях від резонансної телефонної розмови між президентом України та господарем Білого дому від 25 липня 2019 року до заяви про те, що "дружба між нашими країнами ніколи не була міцнішою" у поздоровленні з нагоди 29-ї річниці незалежності України та символічно-політичного жесту підтримки у вигляді демонстративного прольоту американських військових літаків над Дніпром цього вересня.

Слід визнати, що певні економічні здобутки Адміністрації Трампа серйозно підірвала пандемія Covid-19 та недостатня, на думку багатьох американців, реакція на неї Білого дому. Очевидно, президенту США для переобрання слід сподіватися на появу сталих ознак відновлення американської економіки. Його ж опоненту від Демократичної партії можна просто спостерігати і розраховувати на те, що відомий темперамент Дональда Трампа вкотре зіграє з ним злий жарт і похитне упевненість його прихильників.

Визначальний вплив на вибори цього року матимуть расові заворушення

Багато хто з оглядачів вказує, що визначальний вплив на вибори цього року матимуть і расові заворушення у багатьох американських містах. Водночас, наразі залишається невідомим, скільки саме їхніх учасників прийдуть на ділянки для голосування на початку листопада?

Утім, деякі експерти радять уважно слідкувати за коливаннями американських фондових індексів, зокрема за відомим S&P 500. Його злети і падіння, за спостереженнями бізнес-аналітиків, визначали долю кожних президентських виборів у США, починаючи аж з 1984 року.

Отже, питання: хто буде наступним президентом США - поки що залишається без відповіді і буде таким до моменту оголошення результатів остаточного підрахунку голосів.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі