Загострення на Донбасі неминуче. Час бити ворога

Україна має міжнародну підтримку, але не користується нею

Зустріч радників лідерів країн – учасниць переговорів у "нормандському форматі" – скасовано! Вона мала відбутись в Парижі 28 серпня. Росія відкрито її зірвала, заявивши, що їхнього представника на зустрічі не буде.

Все почалося з погроз з боку Росії з приводу постанови Верховної Ради про місцеві вибори, в якій РФ назвали агресором.

Москва шантажувала всі підгрупи, погрожувала заблокувати всі переговори, вимагаючи переглянути закон і прибрати ті пункти, які її не влаштовують. Це було прогнозовано, адже в жодному мирному врегулюванні в Кремлі не зацікавлені. Росії потрібний постійний конфлікт на Сході, нестабільна політична ситуація, а також повна легалізація в Україні своїх посіпак з так званих ЛДНР, тобто їхній "особливий статус". І жодні поступки з компромісами не допоможуть.

Повторю свою думку – треба мати сталеві яйця та потужніше ставити Росію на коліна на двох фронтах:

1. Схід. Окупанти дуже посилились за минулий місяць. Це ми бачимо з укріплення передньої лінії, відновлення другої лінії оборони та з великої кількості нових позицій на різних ділянках. Це було очікувано, прогнозовано. Так було у вересні 2015 року, коли режим тиші теж тривалий час дотримувався, а я особисто спостерігав як росіяни заливали бетоном свої укріплення. Одночасно прибували нові гуманітарні конвої зі "смертоносними ліками і гречкою". Робота Міжнародної місії ОБСЄ на окупованій території була повністю заблокована, щоб максимально приховати прибуття додаткової військової техніки та особового складу. А те, що вдалось зафіксувати, вкотре демонструє: загострення на Сході неминуче і вже скоро по наших захисниках полетить чергова порція "привітань від Путіна".

Прибували нові гуманітарні конвої зі "смертоносними ліками і гречкою"

2. Міжнародна арена. Лист Дмитра Козака, який анонсував та погрожував зірвати зустріч радників голів "нормандської четвірки" дуже роздратував бабцю Меркель. Вона та її дипломати неодноразового звинувачували Москву, повторюючи – жодного повернення до Великої сімки, поки війна не буде закінчена, а Україна не поверне контроль над державним кордоном і Кримом. Не такою жорсткою була позиція Франції, але вона була. А також зокрема і США. Тобто маємо підтримку в цьому питанні, але не користуємося нею. Хоча ще є час для аналізу ситуації, консультації з дипломатичним корпусом і, на фоні очевидної російської експансії в Білорусі, час бити ворога.

Андрій Римарук для фонду "Повернись живим". Допомогти волонтерам можна тут.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі