Іран завдав удару по США в інформаційній війні

Іранцям важливо зараз демонструвати конструктив і тверезість мислення

Іран все-таки офіційно визнав, що помилково збив український літак. Прийшли попередні результати експертизи.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф вибачився і повідомив, що сталася помилка і свою роль зіграв людський фактор. Пасажирський авіалайнер прийняли за військову ціль на тлі загострення регіональної напруженості.

Це грамотний і правильний крок з боку Ірану, який ефективно вибиває у їхніх ворогів аргументи в стилі "Іран - варварська держава" або "У тоталітарних режимах ніколи нічого не визнають і все приховують".

На жаль, ця ситуація показала, що в подібних регіональних проксі-конфліктах найбільше страждають невинні люди, і цього разу саме Україна попала під роздачу цього протистояння. Що вкотре доводить: світ пов'язаний і різного роду процеси на інших континентах можуть впливати на нас.

Авіакатастрофа стала інструментом інформаційної війни між сторонами. І Іран завдав удар у відповідь, оперативно забравши у Штатів токсичну тему, яку вони могли використовувати всі наступні роки для тиску на Ісламську Республіку, якби Тегеран пішов у глуху оборону.

Іранці "зашили" меседж, який повинен показати, що Іран набагато конструктивніший і адекватніший, ніж самі Сполучені Штати

Більш того, іранці очевидно "зашили" сюди і меседж (розкручують через місцеві ЗМІ), який повинен показати, що Іран набагато конструктивніший і адекватніший, ніж самі Сполучені Штати (а можливо, й інші країни).

Адже свого часу США так офіційно і не визнали де-юре своєї провини за збитий в дуже схожих регіональних умовах іранський пасажирський авіалайнер А300 над Перською затокою в 1988 році. Штати погодилися виплатити фінансову компенсацію сім'ям загиблих, але тільки через 7 років судових тяжб з Іраном аж в 1996-му.

Для Ірану дуже важливо зараз демонструвати конструктив і тверезість мислення. Це частина їхньої інформаційно-пропагандистської війни з США, гра в довгу, яку вони розгорнули ще в травні 2018 року, коли Вашингтон вийшов з "ядерної угоди" з Іраном.

Вони запросили всі сторони до розслідування, дочекалися, поки всі навколо викладуть 100500 версій того, що сталося, мільйони раз заявлять, що Іран "зачищає бульдозерами поле події", "приховує дані", "категорично все заперечує" і т.д., а потім на базі попередніх даних експертизи зізналися, що таки так - була помилка.

Для ЄС подальша ескалація регіонального конфлікту на Близькому Сході не вигідна

Я думаю, десь в Європі видихнули з полегшенням. Авіакатастрофа не стала ще одним фронтом боротьби і подразником у відносинах Ірану із Заходом. Для ЄС подальша ескалація регіонального конфлікту на Близькому Сході не вигідна, не потрібна і абсолютно не в тему, як, до речі, і для України.

До речі, тепер Україна має кілька завдань:

1. Домогтися виплати компенсації.

2. Домогтися покарання винних.

3. Завершити розслідування до кінця (наші фахівці ще там), щоб скласти остаточний результат в повноцінний звіт.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі