На карті світу – нова гаряча точка. Як на цей раз відреагує ООН?

Для міжнародного співтовариства це черговий тест на здатність вирішувати кризи, які вже дійшли до ручки

Рада безпеки ООН санкціонувала відправлення міжнародних військ на Гаїті.

Рідкісний випадок, коли в РБ ООН щось таки вдалося погодити та проголосувати. Росія і КНР утрималися й тим самим дали добро миротворчій місії, яка, за ідеєю, повинна стабілізувати ситуацію на острові.

Буде цікавий заміс. У широкому розумінні: як політичний, так і озброєний.

Гаїті вже кілька років поспіль кошмарять десятки великих банд, що заповнили вакуум безпеки після розпуску армії в 1995-му, невдачі місії ООН 2004-2017, кількох страшних природних катаклізмів у 2010-х, катастрофи державних інститутів у 2019-2021 роках та вбивства президента у 2021-му.

З 11 млн населення понад 4 млн страждають від недоїдання, 60% не мають постійного доступу до питної води і понад 40% живуть за межею бідності

Минулого року кількість зафіксованих вбивств на вулицях столиці підійшла до 1 500, а викрадень – до 1 000. Цього року вже 3 000 убитих та майже 4 000 викрадених людей. Понад 200 000 жителів столиці залишили свої будинки, бо жити у Порт-о-Пренсі неможливо. І це в умовах, коли з 11 млн населення понад 4 млн страждають від недоїдання, 60% не мають постійного доступу до питної води та понад 40% живуть за межею бідності.

Місяць тому лідер коаліції дев'яти банд G9, кримінальний авторитет та колишній поліцейський Джиммі Шеризʼє закликав їх об'єднатися та повалити центральну владу. Яка, до речі, нелегітимна та токсична в очах громадян, і по суті не керує країною, оскільки прем'єр-міністра Аріеля Анрі не обирали і навіть вважають причетним до вбивства президента 2 роки тому.

Цілий рік зовнішні гравці думали, як допомогти Гаїті, але при цьому не втягнутися в якусь чергову нескінченну війну а-ля Сомалі чи Афганістан

Цілий рік зовнішні гравці думали, як допомогти Гаїті, але при цьому не втягнутися в якусь чергову нескінченну війну а-ля Сомалі чи Афганістан. США відмовилися відправляти свої війська, Канада також.

В результаті зійшлися на тому, що миротворців ООН очолить Кенія, а з ними ще поїдуть військові Ямайки, Багамських островів та Антигуа, і може ще кілька країн-добровольців. Штати просто виділять $100 млн на цю місію, може ще хтось скинеться. Миротворцям дозволять застосовувати військову силу для придушення банд.

Що з цього вийде – незрозуміло. Але цікаво буде спостерігати. Для міжнародної спільноти це черговий тест на здатність вирішувати кризи, які вже дійшли до ручки, а для ООН – рідкісний випадок організувати повноцінну миротворчу операцію із застосуванням зброї та організацією виборів у країні, охопленій хаосом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі