Росія vs. Франція: розгортається нова драма

Те, що починалось як внутрішня проблема, стає предметом боротьби на глобальному рівні

Навколо Нігера розгортається ціла драма з ризиком регіонального конфлікту, в якому будуть залучені Франція та Росія.

На недільній нараді країн-членів ЕКОВАС було ухвалено рішення взяти Нігер у блокаду і висунути військовій хунті ультиматум: до кінця тижня відновити конституційний порядок і повернути владу поваленому прозахідному президенту Мухаммеду Базуму. Навіть погрожували військовими заходами, тобто інтервенцією.

У відповідь військові Нігеру зупинили експорт до Франції урану та золота – двох ключових ресурсів, які Париж роками викачував із країни через свій конгломерат Orano. Вони відмовилися (поки що) виконувати ультиматум, а на захист Нігера виступили військові хунти сусідніх Буркіна-Фасо, Малі та Гвінеї.

Африка є однією з ресурсних баз Європи. Втім, вплив останньої поступово згасає

Те, що починалося як внутрішня проблема, стає предметом боротьби на глобальному рівні. Африка є однією з ресурсних баз Європи, де, проте, вплив останньої поступово згасає разом із розпадом залишків постколоніальних неформальних зон впливу типу Франсафрики.

Цим користуються конкуренти країн ЄС та НАТО: Росія, Китай, Туреччина, арабські монархії Затоки, які давно включилися у боротьбу за континент.

На прикладі Нігера видно, як Росія намагається скористатися моментом для підриву економічної бази Заходу та отримання нових точок входу до регіону

На прикладі Нігера зараз видно, як Росія намагається скористатися цим для підриву економічної бази Заходу та отримання нових точок входу в регіон, і як Франція намагається зберегти свою присутність та вплив у колишніх колоніях, де її зробили головним цапом-відбувайлом за всі біди.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі