Коли влада закликає народ діставати гроші, слід готуватися до якоїсь гидоти

Нарешті у прем'єра дійшли руки і до наших з вами особистих фінансів

Виступаючи на черговому брифінгу після засідання уряду, прем'єр-міністр привселюдно заявив: "Люди повинні повірити державі і почати виймати гроші з-під подушки". В принципі, у нас в побуті частіше зустрічається термін "матрац", але мабуть, подушка викликає у прем'єра більш яскраві асоціації. Він-то знає, про що говорить. Посада та особистий досвід зобов'язують, - пише Іван Компан для NV.ua.

У нас же асоціації від промови прем'єра вельми неоднозначні і ось чому. Перш за все, "повірити" дуже важко. Історична пам'ять підказує, що коли влада закликає народ діставати гроші, то попереду країну обов'язково чекає якась гидота. Кожна історія про довіру до влади закінчувалася втратами для простих людей. Так повелося ще з грошової реформи Павлова в 1991 році, і тягнеться через всі роки незалежності, досі. Звичайно, ви можете заперечити, що на цей раз все по-іншому. Мовляв, влада ця нова, прогресивна, чесна і правильна, та й прийшла тільки для того, щоб служити народу і зробити його життя кращим. Може, воно й так, але ось перед тим, як закликати власний народ розщедритися, потрібно б довести, що на цей раз все дійсно по-іншому.

Сума готівки у прем'єра майже в двадцять разів більша за ту, що лежить в українських банках

І доводити краще не на словах, а на ділі. Прем'єр міг би подати чудовий приклад — вийняти власні гроші з-під подушки, де у нього згідно з декларацією зберігаються $84 тис. і 36 тис. євро готівкою і інвестувати їх в українську економіку. До речі, сума готівки у прем'єра майже в двадцять разів більша за ту, що лежить в українських банках, яким він так закликає довіряти.

Єдиним виправданням такої інвестиційної пасивності прем'єра і любові до готівковим може служити той факт, що в Україні можливості для довгострокових інвестицій практично відсутні. Ну, а з вибором валюти і зовсім просто — на жаль, гривня навряд чи придатна для довгострокових інвестицій. Сподіваюся, що в майбутньому ситуація зміниться, але поки що, на сьогодні, голові уряду і багатьом його членам доводиться тримати всі свої заощадження в готівкових доларах і євро, акціях іноземних компаній і безлічі квартир. До речі, на мій погляд, акції іноземних компаній — це дуже правильно. Але неправильно при цьому пропагувати любов до інвестицій в Україну серед широких народних мас. Тож, як тільки в деклараціях членів уряду та інших представників української влади за 2019-й левова частка активів буде деномінована в гривні і розміщена на рахунках українських фінансових установ, тоді про довіру і поговоримо.

Поки є облігації з найвищою в світі реальною прибутковістю, тільки дурний банкір буде морочитися з кредитами

Також у своїй короткій промові про довіру і особисті фінанси прем'єр заявив, що нам потрібно зробити все, щоб банки почали кредитувати. Напевно, голова Кабінету міністрів розмовляв сам з собою. Якщо його уряд перестане випускати ОВДП, то банкам хочеш не хочеш, доведеться шукати можливості для заробітку, кредитуючи економіку. А поки є облігації з найвищою в світі реальною прибутковістю, тільки дурний банкір буде морочитися з кредитами. А хто ж хоче славитися дурним банкіром? Ось тільки запитання: що заважає припинити випуск ОВДП, таких дохідних для інвесторів і таких витратних для країни? Порожня казна і гостра потреба держави в грошах чи бажання заробити ще трохи?

Ну і в самому кінці виступу прем'єр підсумував, що для відновлення довіри та інвестицій "україна повинна мати привабливий вигляд, як країна". Золоті слова. Країну потрібно міняти, а то, хто ж стане інвестувати в країну лохів і дебілів?

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі