Коронавірус уражає економіку

Тривожний сигнал, ігнорувати який дуже складно

Вірус абсолютно не страшний доти, доки він не заразив когось у твоєму дворі. Таким двором, у масштабі Європи, стала Італія, де більше півтори сотні заражених, троє померлих і дванадцять міст, закритих на карантин.

Так, я знаю, від грипу і ДТП в Україні помирає більше, ніж померло від коронавірусу в усьому світі, але ні грип, ні дорожні пригоди не завдають такого удару по ланцюжку поставок глобальних компаній, як це робить COVID19. І, схоже, що інвестори, нарешті, почали це усвідомлювати, поступово протвережуючись від дурману дешевих грошей. Кінцівка минулого тижня пройшла в тривозі, а у понеділок весь світ і зовсім був розфарбований у червоний колір. Індекси падали від Азії до Америки, навіваючи думки про довгоочікувану корекцію, - пише Іван Компан для "Новое время".

Підтвердження того, що вірус все-таки уражає економіку, з'явилося ще у п'ятницю, коли були оприлюднені значення PMI у США, які виявилися найгіршими за останні 7 років

Економічні індикатори змушують задуматися. Підтвердження того, що вірус все-таки уражає економіку, з'явилося ще у п'ятницю, коли були оприлюднені значення PMI у США, які виявилися найгіршими за останні 7 років. Виробничий PMI у лютому склав 50,8, проти очікуваних 51,5. У секторі послуг картина ще гірша – 49,4, що набагато нижче прогнозних 53,5. Тривожний сигнал, ігнорувати який дуже складно.

Подивимося, яке буде продовження на цьому тижні, коли будуть оприлюднені результати ще двох опитувань. У вівторок нас чекає Індекс впевненості споживачів за лютий, який, згідно з прогнозом, може вирости до 132, у порівнянні з 131,6. Надія на зростання впевненості споживачів заснована на тому, що сильний ринок праці зможе перемогти страхи коронавірусу. Також, у п'ятницю нас чекає фінальна ревізія Індексу настроїв споживачів, яку оприлюднює Університет Мічигану. Найімовірніше, корекція буде в бік зниження, з 100,9 до 100,7. Цікаво, що на початку місяця, коли проводилося опитування, лише 7% респондентів заявили про вплив коронавірусу на їхні економічні очікування. Подивимося, як зміниться цифра під час ревізії, на тлі тисяч заражених і померлих.

На початку місяця, коли проводилося опитування, лише 7% респондентів заявили про вплив коронавірусу на їхні економічні очікування

У четвер оголосять другу оцінку ВВП США в четвертому кварталі. Більшість вважає, що все залишиться, як є, на рівні 2,1%, але є окремі банки, які висловлюють сумніви. Наприклад, Nomura вважає, що зростання знизиться до 2%, на тлі уповільнення роздрібних продажів і персональних витрат американців, про зростання яких ми дізнаємося в кінці тижня, на закуску. За прогнозом, у січні ВВП становитиме 1,8%, що більше, ніж 1,6% у грудні.

На корпоративному фронті справи не блискучі. Сезон корпоративних результатів майже завершений, але на цьому тижні нас чекає роздріб, в особі Macy's, JCPenney, TJX Companies, Best Buy, Home Depot і Lowe's. В цілому ж, близько 90% S&P500 вже відзвітувало. Фактичний прибуток виявився на 4,7% вище, ніж очікувалося, а 63% компаній перевершили прогнозні значення. В цілому, це гірше, ніж середні значення за останні 3 роки, які становлять, відповідно, 5,2% і 71%. Ну, а якщо додати, що середній прибуток знизився на 0,8%, у порівнянні з попереднім кварталом, і це зниження вже триває другий квартал поспіль, то картина стає ще тривожнішою. Хоча, про що говорити - всі й так знали, що фундаментальні показники кращими не стають, але кого це хвилює в епоху великого вливання дешевих грошей.

Страхи і жахи понеділка, звичайно ж, моментально конвертувалися в кілька відсотків зростання золота

Золото продовжує радувати. Страхи і жахи понеділка, звичайно ж, моментально конвертувалися в кілька відсотків зростання золота, яке наближається до позначки 1,700, вперше за багато років. А ось крива прибутковості, вірний провісник кризи, найімовірніше, продовжить гнутися в зворотний бік, викликаючи тривогу інвесторів своїми неправильними, кризовими формами. Ну, а куди накажете бігти, коли все падає і не приведи Господи, жадібність, яка правила ринками багато років, поступиться місцем страху.

Чого чекати? Мені здається, що на цьому ринку робити якісь прогнози справа зовсім невдячна. Та й, взагалі, як казав батько квантової механіки Нільс Бор - "Передбачати дуже важко, особливо, коли мова йде про майбутнє". І, тим не менш, схоже, що ймовірність корекції американського ринку акцій виросла, і на цьому тижні ринок може скинути трохи жиру, що занадто вже швидко наріс за останні місяці. Давайте спробуємо на цьому заробити. Гарного всім тижня і вдалих інвестицій.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі