Їжте українські продукти – будете здоровіші

Як прожити без маркетингових годжі, матчі і манго

Наполовину менше норми овочів і на 30% менше фруктів та ягід їдять українці. Майже не згадують про бобові, все пересолюють і об'їдаються солодким. Самі так їдять і діточок своїх ведуть туди ж. "Я не корова, щоб траву жувати", "чоловік траву їсти не буде, йому треба м'ясо" — цих народних фраз — гать гати, а на могилках рахуєш: 45 років, 67, 70. "Від люблячих дружини та онуків", які собі дожовують вафлі, запиваючи "лимонадом".

Є дві категорії людей, коли з ними говориш про харчування. Першій, найбільш поширеній — все по барабану, вони їдять, те, що хочуть, горілка, пиво, вафлі, батони, тобто все конкретна отрута.

Друга вже впала в крайнощі: лише авокадо, чіа, манго, спіруліна, чай матча, ягоди годжі, горіхи кешью, нікого глютену і лактози.

Перший варіант гірший, другий — затратний і також неповноцінний.

Ми розгубилися, ми не зрозуміли, в чому річ. Магазини заполонили всякі товари — що брати? Інтернет заполонили "експерти", "б'юті-блогери", журнали, газети і інтернет просто наповнений інформаційним шлаком, коли йде мова про їжу.

Яка їжа є корисною?

Їжте те, що виросло поруч

1. Місцева або по-модному — локальна. Їжте те, що виросло поруч. Його не транспортували далеко, не обробляли, тому ви, по-перше, менше отримаєте всілякої "хімії", по друге, отримаєте більше вітамінів і фітонутрієнтів, по-третє, ці продукти краще засвояться, ніж екзотичні, бо наші системи травлення до них адаптовані.

2. Сезонна. З однієї капусти можна приготувати тисячу страв, змішавши з іншими продуктами. Те саме з морквою, яблуками, квашеною капустою. Це для нас буряк — "фе, буряк — як буряк, ніякого стіля", а для багатьох європейців та тих, хто на іншому боці земної кулі — то екзотика за шаленою ціною.

3. Різноманітна. Але в плані овочів, горіхів, насіння. Чим кольоровіше, тим здоровіше. Все, що можна з'їсти сирим — їжте сирим. Ягоди калини, горобини, журавлини — сезонні та заморожені. Ніякі не варення, повидла і інші пережитки бідного, безморозильникового совкового минулого.

Все, що можна з'їсти сирим — їжте сирим

4. Не смажена, але може бути парена, тушкована.

5. Проста у приготуванні. Ці всі хитромудрі салати — то від нерозуміння, неінформованості. Їсти їжу треба з усвідомленням її користі, тоді все нормально і смакує.

Для тих, хто і справді не може, в силу проблем із шлунком чи кишечником, вживати багато свіжих сирих овочів — вибирайте ті, що з ніжною клітковиною, відварюйте їх, але не ігноруйте. Тоді швидше прийдете до норми.

Їжте українські продукти. Ви будете здоровіші і збережете чимало коштів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі