Купив замість iPhone акції його виробника і став багатшим у дев'ять разів

Інвестувати набагато перспективніше, ніж вибирати між Пе, Ти і Зе

Виявилося, що навіть найпрогресивніші дами країни не змогли прийти до єдиної думки щодо того, чи варто все-таки святкувати 8 березня. Хтось із сучасних лідерів жіночих думок заявив, мовляв, так, це мій день і я святкую. А інші, не менш цікаві, сказали гнівне "ні" привітанням, причиною яких служать тільки статеві ознаки, - пише Іван Компан для NV.ua.

У підсумку, від цієї жахливої невизначеності страждали спантеличені чоловіки, які намагалися знайти хоч якусь підказку і керівництво до дії, так і сяк трактуючи на свій лад полум'яні феміністичні промови. Цілком закономірно, що переважна більшість вирішила не ризикувати із занадто вільною інтерпретацією сказаного і традиційно ганяла по місту з оберемками тюльпанів, вітаючи улюблених і не дуже жінок. Але були і ті, хто замість спогадів про Розу, Клару і примкнулу до них Олександру Коллонтай, віддавалися іншим насолодам. Наприклад, розглядаючи графіки і святкуючи ювілей.

Ось уявіть собі систему координат, де на одній осі – час, на іншій – ваш добробут. І графік, що пов'язує ці дві змінні, безперервно зростає. Не день, не два, навіть не рік, а ціле десятиліття. Чарівне видовище! Так, минулої суботи виповнилося рівно десять років відтоді, як почав рости американський ринок акцій. Звичайно, не Міжнародний жіночий день, але теж свято. У березні 2009-го індекс S&P500, що відображає зміну вартості 500 найбільших американських компаній, досяг дна, ознаменувавши початок найтривалішого в історії людства "бичачого ринку", який, до речі, триває досі.

Аmazon зробив своїх акціонерів багатшими в 23 рази

За цей час вартість американських акцій виросла, в середньому більше, ніж в чотири рази, збагативши багатьох інвесторів, які ризикнули вкласти гроші в Netflix, Amazon і сотні інших компаній. Упевнений, що в маринах і аеропортах по всій земній кулі з'явилася не одна нова яхта і приватний літак з романтичною назвою "Бичачий ринок".

Тільки уявіть, одна тисяча доларів, інвестована в 2009 році в Netflix, перетворилася на $62 тис. Аmazon зробив своїх акціонерів багатшими в 23 рази. Той, хто десять років тому відмовився від покупки iPhone на користь акцій його виробника, сьогодні став багатшим у дев'ять разів. Перелік перемог довгий, але були, звичайно, і невдахи. Хоча б знаменита General Electric, яка втратила за останні два роки близько 60% вартості і зайняла гідне місце в номінації "Розчарування десятиліття". Разом з нею колись видатний король роздробу JC Penney, що начисто програв електронному роздробу і майже зник з інвестиційного горизонту. Або, наприклад, свіжа жертва – гігант харчової індустрії KraftHeinz, чия ціна за рік зменшилася втричі.

Не можна один раз піднявшись на вершину просидіти там все життя, навіть якщо твоє ім'я Coca-Cola, Ford або General Motors

З моменту кризи 2008 року ми стали свідками злету безлічі компаній, чиї імена були нікому невідомі всього якихось десять років тому. Хоча, чи варто дивуватися? Нове завжди перемагає старе, природа циклічна, і не можна один раз піднявшись на вершину просидіти там все життя, навіть якщо твоє ім'я Coca-Cola, Ford або General Motors.

Звичайно, ви можете заперечити: "А що нам з того? Адже це Америка, у них і так все завжди добре!". Так ось, "нам з того" відмінний урок, що якщо сидіти на печі і нічого не робити, розраховуючи на старі запаси, то ніколи нічого вийде. Як нічого не вийшло у тих, хто, полінувавшись подумати про нові можливості, пішов старим нудним шляхом і інвестував свої гроші в українські новобудови. За десять років ціна на квадратний метр в Києві знизилася рівно на 50%, а вартість утримання квартир виросла в рази. І поки в столиці та інших містах України ще залишилися зелені парки і мальовничі сквери, придатні для нової забудови, всі розмови про те, що ринок житла досяг "дна" безглузді. Як може рости ціна на нерухомість, якщо джерело пропозиції невичерпне? Не вийшло і у тих, хто зберігав долари в банківських сховищах. Гроші не працювали, вартість утримання сейфів, як мінімум, потроїлася, а частина банкнот фізично зопріла і стала непридатною. Ну, а чиюсь скриньку просто обчистили, хіба не так? Про інвестиції в гривні і говорити не варто. Ніяка прибутковість не може компенсувати розмірів девальвації за останні десять років.

За десять років ціна на квадратний метр в Києві знизилася рівно на 50%, а вартість утримання квартир виросла в рази

Звичайно, завжди можна знайти виправдання: "А що поробиш? Адже не можна нам було легально інвестувати за кордон". Порожня відмовка! Ось уже два роки, як українцям дозволили відкривати рахунки за кордоном, але хіба це щось змінило? За цей час за кордон було відправлено не більше $50 млн. І не кажіть, що грошей немає. На депозитах і в скриньках як і раніше "пріють" десятки мільярдів. А вже скільки квартир було куплено за цей час.

Якщо бажання немає, то і звинувачувати у втраченні можливості нікого, крім самих себе! Ох, не дається нам нове. Світ пізнавати не хочемо. Варимося у власному соку, на сільське господарство розраховуємо та чесного президента намагаємося дослідним шляхом визначити. Досліди, до речі, поки що, не вдаються. Впевнено перемагають президенти. Рахунок розгромний, 5:0, не на нашу користь і, схоже, що через кілька тижнів відрив стане ще більше. А потім ми будемо сидіти і важко зітхати, спостерігаючи, як тануть на очах завоювання революції, а компанії і банки знаходять колишніх господарів, під солодкі обіцянки "знизити", "підвищити" і зробити народ всебічно щасливим.

З часів закінчення Другої світової, за сімдесят років, ринки злітали і падали шість разів, кожен раз роблячи людей багатшими

Ну гаразд, не виходить з президентами, подумайте про себе. Будемо відверті, нинішній бичачий ринок ви, найімовірніше, вже прогавили. Більше 80% професійних інвесторів вважають, що до кінця 2020 року криза все-таки настане. Але ж за падінням почнеться зростання. З часів закінчення Другої світової, за сімдесят років, ринки злітали і падали шість разів, кожен раз роблячи людей багатшими. Іноді менше, як, наприклад, в середині нульових, коли за п'ять років інвестори "всього лише" подвоїлися. А іноді й більше... Найяскравіший зліт, в кінці минулого століття, дозволив щасливчикам збільшити свій капітал у п'ять разів. Тільки вдумайтеся, 19% на рік, протягом восьми з половиною років.

Чим порадує нас наступний бичачий ринок? Ніхто не знає. Може це буде 100%, а може 500%, може п'ять років, а може і десять. Але щось буде напевно, і краще цю можливість не прогавити. Зрештою, незважаючи на весь ризик, інвестувати в американський ринок акцій набагато перспективніше, ніж сидіти біля телевізора і вибирати між Пе, Ти і Зе.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі