Є відмінний шанс чесно нажити капітал

Після кризи буде бурхливе зростання. Скористайтеся моментом

На жаль, для типового представника українського середнього класу, на відміну, наприклад, від американців, ще не стало звичним регулярно обговорювати ситуацію на ринках цінних паперів.

Втім, не дивно для країни, де немає історії і культури інвестицій, відсутній внутрішній ринок цінних паперів, а валюта знецінилася майже в 20 разів за двадцять років. Чому ж люди не хочуть інвестувати в цінні папери? Як правило, відповідь стандартна: "Та не розумію я в цьому нічого, а вчитися часу немає!". А ось дивитися непотрібні політичні шоу і слухати нездійсненні обіцянки персонажів з сумнівною репутацією, які іменують себе елітою нації, час є, - пише Іван Компан для NV.ua.

Мені здається, що інвестувавши час у вивчення ринків капіталу, забезпечені українці могли б принести багато користі - самим собі, своїм сім'ям і суспільству в цілому. Розуміння принципової різниці між інвестиційною природою акцій Amazon і Сoca-Cola може вплинути набагато більше на ваше життя, ніж пошук неіснуючих відмінностей між українськими політиками і кандидатами в президенти.

Розуміння різниці між інвестиційною природою акцій Amazon і Сoca-Cola може вплинути більше на ваше життя, ніж пошук неіснуючих відмінностей між українськими політиками

Хоча, потрібно визнати, що ситуація поступово змінюється на краще. Ні, я не про політиків. Про інвестиції! Все більше людей починають відкривати брокерські рахунки за кордоном і цікавитися створенням власних інвестиційних портфелів. Так, на "чорний день". І хоча інвестиції - справа ризикована, все ж шансів досягти успіху набагато більше, ніж довірившись державі.

Отже, що ж відбувається на ринках цінних паперів, та й взагалі в глобальній фінансовій системі? Який би чудовою не була золота осінь і скільки б не тривало бабине літо, але холоди все одно рано чи пізно наступають. Закон природи. Точно так само і у ринку цінних паперів є свої закони. Зростання завжди змінюється падінням і, схоже, зараз переважна більшість інвесторів вже схиляються до думки, що пік пройдено. Почався рух вниз.

Зростання завжди змінюється падінням. Почався рух вниз

Проблем, які впливають на поведінку фінансових ринків, накопичилося достатньо і нові на підході. Вибори, що наближаються в США, якщо виграють демократи, посилять песимізм інвесторів. Труднощі у зовнішній торгівлі продовжаться, адже ні Трамп, ні китайці здаватися не збираються. ФРС стійко гне свою лінію в сторону підвищення ставок, що в кінці кінців сповільнить економіку. Ну, а щодо глобального економічного зростання дуже чітко висловився МВФ, знизивши прогноз з 3,9% до 3,7%.

В останні місяці ринок багато в чому тримався на вірі в те, що в третьому кварталі результати компаній, акції яких торгуються на біржі, перевершать очікування інвесторів, і зростання продовжиться. На жаль, цього не сталося. Як мінімум, поки.

Кульмінацією сезону квартальних результатів, що розпочався стали результати гігантів ринку Amazon і Google, оприлюднені минулого тижня. Ні одна, ні друга компанія не змогли повністю виправдати очікування інвесторів.

Розчаруванню не було меж. Корабель, під назвою "Бичачий ринок" отримав серйозну пробоїну. Чи перетвориться він в Титанік, покаже цей тиждень, коли результати оголосять ще кілька сотень компаній, серед яких Facebook і Apple. Якщо і вони промахнуться, тоді можна сміливо говорити про початок ведмежого ринку, за яким послідує економічна рецесія, і в найближчі рік-два доведеться несолодко.

Кожна криза дає підготовленим інвесторам можливість подвоїти і навіть потроїти свій капітал

Хоча, що нам до цього, адже у нас вибори. Про економіку думати ніколи. Саме тому я і пишу цю сумну історію. Не для того, щоб намалювати черговий апокаліптичний сценарій, а щоб порекомендувати всім тим, у кого є гроші, а судячи з відсутності вільних скриньок у банках, вони є у багатьох, використовувати свій шанс. За падінням ринку піде бурхливе зростання, як після зими настає весна. І дуже шкода буде його пропустити, адже на відміну від пір року кризи настають, в середньому, раз у вісім-десять років. А кожна криза дає підготовленим інвесторам можливість подвоїти і навіть потроїти свій капітал.

Так що, у тих, хто скористається моментом, є відмінний шанс зустріти завершальну фазу "рішучих реформ" з чесно нажитим капіталом, у банку якої-небудь розвиненої європейської країни або США. Ось тоді вже можна і політичні шоу дивитися, і про героїв пліткувати. Якщо буде бажання, звичайно.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі