Куди найвигідніше вкладати гроші

Перестаньте скаржитися на життя і розберіться, як інвестувати в американські акції

Як добре було жити в середині 2000-х! Гроші в країну текли рікою, економіка росла, як на дріжджах - до 12% за рік. Компанії купували і продавали. Машин і квартир, куплених в кредит, не було тільки у ідейних бомжів, які обрали свободу, як домінуючий принцип існування. Люди повірили, що фінансове щастя і спокій даровані назавжди, як компенсація за труднощі 90-х.

Для багатьох настав час розслабитися. І можливість була, адже в ті золоті часи банки були щедрі і запросто платили власникам валютних депозитів більше 10%. Продавши бізнес за мільйон і поклавши гроші в банк, можна було розраховувати на щорічну ренту в розмірі чесних і прозорих $100 тисяч. Здавалося, фінансове благополуччя триватиме вічно. Хіба хтось думав про ризик?! Гучні імена іноземних банків, що заполонили в ті часи країну, були цілком достатньою гарантією безпеки заощаджень, - пише Іван Компан для NV.ua.

У ті золоті часи банки були щедрі і запросто платили власникам валютних депозитів більше 10%

Але, хочемо ми того чи ні, а хороші часи не можуть тривати вічно. Ось і фінансове щастя новоявлених рантьє почало давати тріщину. Спочатку вниз поповзли ставки. Як зворотний відлік при польоті в космос, тільки з дуже гірким присмаком, оголошувалися відсотки за валютними депозитамих: "Десять, дев'ять, вісім... Приїхали!".

Вкладники заметушилися в пошуках виходу. Одні шукали його в банках з не настільки гучними іменами, але більш високими відсотками. Добре знаємо, чим це для них закінчилося. Інші розсудливо знизили витрати і змінили стиль життя до розмірів нової ренти. Але ставки продовжували знижуватися, банки відмовлялися повертати гроші, система розвалювалася на очах. Бажання "заробити" поступово витіснялося надією "зберегти". У кінцевому підсумку, ми прийшли до повністю європейської ситуації, коли маючи в банку мільйон, його щасливий власник заробляв зовсім нічого. Ось і постали представники середнього українського класу перед вибором – або мільйон починай проживати, або нові можливості для заробітку шукай.

Бажання "заробити" поступово витіснялося надією "зберегти"

Проживати – діло дурне, нехитре і, що найгірше, недовге. Які альтернативи? Новий бізнес? З мільйоном, звичайно, стартувати можна, але час фантастичних можливостей пішов, та й сили вже не ті, щоб в активне підприємництво лізти. Ось і кинувся народ, як навіжений, квартири скуповувати. Одну, другу, третю, збільшуючи витрати на утримання, грузнучи в управлінні і, врешті-решт, розбазарюючи капітал, що танув, як сніг на сонці, разом з українською нерухомістю, що дешевшає.

І, нарешті, довгоочікуваний подарунок від влади. Спочатку – дозвіл інвестувати до $50 тисяч на рік за кордон, а потім і зовсім закон про валюту, що відкриває повноцінний доступ на іноземні фінансові ринки. Дійсно, прорив, але тепер справа залишилася за малим – зуміти цим скористатися. Адже, просте відкриття рахунку в найкращому іноземному банку не вирішить ваші проблеми з отриманням доходу. Навпаки, чим краще і надійніше буде банк, тим імовірніше, що ставка за депозитом буде близька до нуля. Так надійніше, але аж ніяк не вигідніше.

Що ж робити? Вихід один – інвестиції в цінні папери. Акції, облігації, фонди. Без цього – залишиться лише з жахом дивитися, як подібно шагреневій шкірі зменшується зароблений кров'ю і потом капітал, коли ви відщипуєте від нього шматочки на прожиття.

Вихід один – інвестиції в цінні папери

Страшно інвестувати в цінні папери? Так! Неможливо? Нісенітниця! Потрібно тільки захотіти і трохи напружити мізки. Як сказав легендарний інвестор Пітер Лінч: "Перестаньте слухати професіоналів. Кілька десятиліть в цьому бізнесі переконали мене, що будь-яка нормальна людина, використовуючи типові 3% свого мозку, може вибирати акції не гірше, а то й краще, ніж професіонали Wall Street".

На жаль, лише близько 2 тисяч українців поділяють оптимізм знаменитого інвестора. У всякому разі, легально. Адже, приблизно, стільки е-ліцензій на відправку грошей за кордон було видано з моменту дозволу. І це за цілий календарний рік. Мізерно мало для 40-мільйонної країни.

Не хочемо ми використовувати можливості, що відкриваються, вважаючи за краще тягнути традиційну українську пісню-ниття про важку долю і шукати можливості легкого і швидкого заробітку, захоплюючись форексом, майнінгом та іншими "розумними" словами іноземного походження. Смію вас запевнити – оплесків і сліз співчуття в кінці виконання не буде. Буде лише гірке розчарування від втрачених можливостей.

Цивілізованих джерел для отримання пасивного фінансового доходу з розумним рівнем ризику всередині України немає

Цивілізованих джерел для отримання пасивного фінансового доходу з розумним рівнем ризику всередині України немає. І найближчим часом не з'явиться. Тож поки не пізно перестаньте скаржитися на життя, включіть ці нещасні 3% вашого мозку і розберіться, як інвестувати в американські акції. І тоді, в довгостроковій перспективі, у вас є абсолютно реальний шанс заробити 10,5% річних. У всякому разі, саме така середня прибутковість американського ринку акцій за останні 120 років.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі