Що прибутковіше: долар під матрацом чи борг українського уряду

Пора заглянути до свого гаманця

Якось ми давно інвестиційних підсумків не підбивали. А варто. Адже, все змінилося за останні роки. Те, чим жили раніше, наприклад, добре прихований під матрацом американський долар, взагалі перестав приносити доходи, а ось борг українського уряду, який ще недавно мало не насильно нав'язували державним банкам, став бажаним високоприбутковим інструментом. Отже, результати останніх місяців, - пише Іван Компан для NV.ua.

Долар під матрацом. Незважаючи на те, що за останній квартал американський долар виріс на 2,9% і 1,5%, щодо провідних європейських валют, євро і фунта, у нас він, навпаки, втрачав вартість, ставлячи під сумнів життєздатність деяких фундаментальних економічних законів в українських умовах, але при цьому допомагаючи заробити тим, хто інвестував в облігації внутрішньої державної позики. З початку року, щодо гривні долар знецінився на 7%, завдавши впевненого удару матрацним інвесторам.

З початку року, щодо гривні долар знецінився на 7%, завдавши впевненого удару матрацним інвесторам

Інвестори в ОВДП безсумнівно, стали чемпіонами, заробляючи більше 70% річних у доларах. Оце житття! Шкода тільки, що довго це не триватиме, бо позичальникові, українському уряду, який намагається хоч десь перехопити до траншу МВФ, це свято явно не по кишені.

Нерухомість. Зростають і ширяться київські новобудови. Напевно, в інших великих містах відбувається щось схоже. Любителі скуповувати квартири тішать себе думкою, що ринок на дні, і ціна ось-ось піде вгору. Звичайно, піде! Потрібно тільки дочекатися поки наші міста стануть центрами ділової активності, куди прагнутимуть люди в пошуках великих доходів. Ну, або в крайньому разі, поруч з новобудовами з'являться морські та гірськолижні курорти або історичні пам'ятки світового значення, приваблюючи жителів і туристів. А поки громадяни України їдуть до Польщі й інших більш розвинених країн, ціна на один квадратний метр в Києві не змінилася ні на долар з початку року.

Любителі скуповувати квартири тішать себе думкою, що ринок на дні, і ціна ось-ось піде вгору

Депозити. У доларах, в пристойному банку, давали щось близьке до нуля, а то й зовсім американську валюту брати відмовлялися. У гривнях пропонували до 10% річних. Якщо до цього додати виграш на курсі, то за п'ять місяців в доларах можна було заробити вражаючі 12%. Не ОВДП, звичайно, але все одно класно!

Індекс української біржі, що звузився до трьох компаній, з початку року виріс на 23%. Якщо, знову ж таки, додати курсові коливання, то прибутковість в доларах, з початку року, розбурхує уяву навіть бувалих "вовків" з Волл-стріт. У них три тисячі компаній, а результатів нуль. У нас три, а доходу 33%, за якихось п'ять місяців. Ось, напевно, РНБО позаздрив і вирішив прикрити біржу. "Бичачий ринок" в чистому вигляді!

Індекс української біржі, що звузився до трьох компаній, з початку року виріс на 23%. Якщо додати курсові коливання, то прибутковість в доларах розбурхує уяву навіть бувалих "вовків" з Волл-стріт

Ну і, врешті-решт, міжнародні ринки капіталу, в які українцям, ось як вже рік дозволено інвестувати легально. Нервозність, пов'язана з очікуваним закінченням десятирічного "бичачого" ринку, боротьба американської Федеральної резервної системи з інфляцією, американо-китайські торгові війни і залежність президента США від Twitter зіграли свою роль. Навіть, незважаючи на фантастичне зростання прибутку американських компаній, завдяки податковій лібералізації, індекс S&P 500 з початку року зріс лише на 2,3%. З Nasdaq, де торгуються акції сучасних технологічних компаній, справа йде краще – 9,3%. Що не кажи, а інновації – велика справа!

Більше за всіх за перші п'ять місяців 2018 року розбагатіли інвестори в українські ОВДП

Підсумуємо. Як не крути, а більше за всіх за перші п'ять місяців 2018 року розбагатіли інвестори в українські ОВДП, що ще раз підтверджує широту позичальника, українського уряду, які не скупляться на виплати кредиторам.

Хоча, заради справедливості потрібно сказати, що в цій справі ми не лідери. Пальму першості тримає Венесуела, прибутковість короткострокових облігацій якої перевищує 1000%. Тож, є куди рости/падати!

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі