Відкритий ринок землі. 5 механізмів захисту продавців

Українці бояться, що у них відберуть землю, і на те є причини

Для того, щоб запустити ринок землі в Україні, потрібно захистити продавців. Пропоную п'ять кроків:

1. Дати можливість продавцю односторонньо скасовувати угоду протягом певного періоду, наприклад, до отримання грошей та три місяці після отримання грошей.

2. Держава повинна вимагати оприлюднення імені справжнього нового власника землі. Держава може визначити критерії, яким повинен відповідати новий власник: фермер, відсутність зв'язків з Росією та кримінальних зв'язків, офіційний бізнес.

3. Держава мусить з'ясувати джерело грошей на придбання землі.

4. Створити інститут омбудсмена на ринку землі. Він буде опікуватися правами продавців та покупців землі. Важливою частиною мусить бути захист непрофесійних учасників ринку від шахрайства та надання правової допомоги.

Уявіть контракт, який напишуть для селянина юристи аграрного холдингу. Усі ризики будуть на селянині, а права — у холдингу

Можна стандартизувати угоди, щоб селяни не ставали жертвами агресивної правової поведінки покупців. Уявіть контракт, який напишуть для селянина юристи аграрного холдингу. Усі ризики будуть на селянині, а права — у холдингу.

5. Створити земельний аналог фонду гарантування вкладів. Він може виплачувати компенсації, видавати і повертати землю ошуканим продавцям паїв. Важливу роль відіграватиме Антимонопольний комітет, який повинен стежити за відсутністю змови і неринкового впливу на ціни та угоди.

Сподіваюся, держава захищатиме учасників ринку. Тоді спротив його створенню зменшиться, і ми виграємо від більш прозорого й ефективного використання землі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі