Що буде з країною, яка замість реформ колупається в носі?

За "святковий стіл" любителів облігацій доведеться платити нам

Що б ви подумали про людину, яка цілими днями лежить перед телевізором з пляшкою пива і безперервно позичає гроші під обіцянки почати "нове" трудове життя? Або про компанію, яка послідовно втрачає конкурентні переваги. Забула про розвиток, але продовжує брати кредити, не замислюючись про їхню вартість. Висновок очевидний - відносини з любителем пива триватимуть недовго, а компанія збанкрутує, - пише Іван Компан для NV.ua.

Що буде з країною, яка замість реформ продовжує колупатися у носі й валятися на дивані, з якого щури вже вкрали всю вату і доїдають оббивку? Щоб цих зубастих щурів прогодувати, держава без зупинки бере в борг, все більше і все дорожче. Як і в першому випадку, відповідь напрошується сама собою і оптимізму не додає.

Щоб цих зубастих щурів прогодувати, держава без зупинки бере в борг, все більше і все дорожче

За останні десять років державний борг України виріс з 40% ВВП до 86%. Більш того, плюнувши на МВФ і його вимоги, Україна почала позичати на ринках капіталу. Це ще більше збільшило витрати на обслуговування боргу, які впевнено обганяють доходи бюджету. Якщо нічого не зміниться, то фінал неважко уявити. Хоча, з іншого боку, кого це лякає. Адже беруть одні чиновники, а віддають завжди інші. Чого їм переживати?

Переживати нам з вами потрібно. І є через що. Ось, наприклад, останнім часом цікава ситуація склалася. Сподобався фінансовим інвесторам, тим, хто сміливіший та ризикованіший, український внутрішній борг - облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Та й як повз такої спокуси пройти. Мало того, що 17% річних платять, так ще й на курсі дозволяють заробити. Ті, хто купив у січні, коли долар був 28,8 грн, і продав у квітні, конвертувавши доходи назад в долари по 26, заробили більше 15%, у доларах. Всього лише за три місяці! У річному еквіваленті - це, лише вдумайтеся, неймовірні 75%! Ось вона широта слов'янської душі та щедрість жебраків, які живуть в борг і не думають про завтрашній день. Напевно, все-таки, щедрість. Ну, не можемо ж ми, справді, без жодних доказів припустити, що шановні люди, які відповідають за державні фінанси, придумали якусь схему. Ні, не інакше, як щедрість!

Чи довго триватиме це свято фантастичних доходів? Навряд чи. Адже у будь-якої, навіть найширшої душі, є межі щедрості. Кажуть, що деякі розсудливі інвестори, які краще інформовані, вирішили не випробовувати на міцність гусарство українських позичальників і вже потягнулися до "виходу". Решта поки чекають. "Жадібність - це добре!", - говорив один легендарний фінансист, який отримав у результаті десять років за торгівлю за допомогою інсайдерської інформації. Але не тільки жадібність рухає ринками. Є ще страх. Тому, швидше за все, запалу менш інформованих інвесторів вистачить ще, максимум, на кілька місяців, а то й менше. Після цього почнеться втеча, яка супроводжуватиметься активною скупкою доларів. Адже не у гривнях інвестори, що українські, що іноземні, будуть фіксувати прибуток.

І тепер, головне питання - чи дозволить влада любителям ОВДП забрати все зароблене з собою, у повному обсязі? Чи виявить небачену щедрість до самого кінця або, все-таки, девальвує гривню, зменшивши відтік таких необхідних доларів з країни. Заодно і доведе, що схеми ніякої немає - все заради країни і народу.

За "святковий стіл ОВДП", у кінцевому підсумку, заплатить народ України

Шкода лише, що за "святковий стіл ОВДП", у кінцевому підсумку, заплатить народ України - або великими витратами за боргом, або девальвацією!

Чи є вихід з цієї ситуації? Звичайно є! І всі його знають - дружба з МВФ. Вартість цієї дружби складає всього лише близько 3% у рік. Ніщо в порівнянні з сьогоднішніми ставками. Ну і плюс реформи, звичайно. Ось тільки, чим у цьому випадку щурів годувати?

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі