Газова "чорна" п'ятниця. Національний план дій

Чи є дефіцит природного газу?

2 березня Міненерговугілля прийняло рішення про оголошення надзвичайної ситуації в енергетиці. Це найвищий рівень кризи за існуючої класифікації. Кризовий комітет із усунення причин та подолання наслідків на період надзвичайної ситуації прийняв такі рішення:

- кризова ситуація вводиться з 2 до 6 березня 2018 року;

- переведення електрогенерації (теплової генерації) з природного газу на резервний вид палива – мазут (такі підприємства повинні мати відповідні запаси резервного палива);

- припинення навчального процесу в вищих, середніх та дошкільних закладах (такі заходи дозволяють зекономити природного газу від 0,5 млн. м3 на добу);

- для великих та середніх підприємств, які використовують природний газ як сировину обмежується споживання на 10% (це ще дозволить зекономити приблизно 1 млн м3 газу на добу);

- оператори газотранспортної системи (ПАТ "Укртрансгаз") та оператори газорозподільної системи (облгази) повинні скоротити обсяги транспортування/розподілу тепловій генерації, великим та середнім підприємствам на 10% (щодобово);

- відкрити пункти підтримки та обігріву.

Нафтогаз озвучив причину виникнення цієї кризової ситуації – "зниження Газпромом тиску на кордоні". Україна вже 2,5 роки газ в Росії не закуповує. Тому це - загроза для стабільності поставок газу європейським компаніям. Миттєво (у відповідь на появу такої загрози) шалено підскочили ціни на європейських біржах - за один день з 180 євро/тис. м3 до 750 євро/тис. м3! Такого ніколи не було!

Агресивна поведінка РФ повинна примусити наших європейських партнерів серйозно замислитись щодо Північного потоку-2. Сьогодні Росія обіцяє "економічно привабливі" умови щодо транзиту в обхід України. А завтра, порушуючи свої обіцянки, а також всі норми міжнародного права, буде примушувати європейські компанії за допомогою своїх ракет виконувати будь-які її умови.

Вже три роки поспіль ми завершуємо опалювальний сезон з залишками в сховищах, не витрачаючи і 50% від запасів газу

За інформацією НАК "Нафтогаз України", для покриття дефіциту терміново розпочато закупівлю обсягів природного газу в Польщі. Звідки в нас виник дефіцит? Залишки в газосховищах на 1 березня становили 10 млрд м3. Хто вміє добре рахувати, розуміє, що для березня і половини квітня - цього забагато. Вже три роки поспіль ми завершуємо опалювальний сезон з залишками в сховищах 8-9 млрд м3, не витрачаючи і 50% від запасів газу.

Добовий режим споживання за існуючих температурних режимів складає 175 млн м3 на добу (з 27.02.18) з яких:

57 млн м3 на добу - власний український видобуток;

3 млн м3 на добу – імпорт з Європи;

115 млн м3 на добу – відбір з газосховищ (максимальна потужність відбору становить 252 млн м3 на добу, маємо ще великий запас потужностей по відбору з газосховищ на рівні 100-120 млн м3).

Є дефіцит природного газу чи немає? Якщо є дефіцит, то тоді куди поділось 10 млрд м3 газу з підземних сховищ? Якщо немає дефіциту, то чому ввели стан кризової ситуації в країні? Запитань тут більше, аніж відповідей.

Мабуть саме сьогодні необхідно встановити істину. Українці мають право знати правду. Але навряд чи відповідь хтось озвучить.

Марія Яковлєва, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі