Доки існують монополії – жоден ринок не народиться

Зарплати та пенсії українські, а ціни на енергоносії – європейські

Українці вже втомилися від тотальної некомпетентності, відвертої маніпуляції та популізму. Про що я? Яскраво анонсований законопроєкт №4400 обіцяє кожному українцю ліквідувати монополізм державного монстра НАК "Нафтогаз України".

Жінки добре знають, що бути трішки вагітною неможливо. Отак і тут. Не можна ліквідувати монополізм, залишаючи саму монополію.

Де ви бачили, щоб бджоли виступали проти меду? Це, щонайменше, неприродно! Де ви бачили, щоб монополія дала народитися вільному, конкурентному ринку? Українські політики це "поховали" ще в 2015 році, коли приймали Закон "Про ринок природного газу" і залишили існувати вертикально-інтегрованих компанії. Якщо людською мовою – це якраз і є монополії.

Де ви бачили, щоб бджоли виступали проти меду?

Тому законопроєкт №4400 не про ліквідацію монополізму, а про створення ілюзії існування конкуренції між двома монополістами – НАК "Нафтогаз України" та облгазами. Споживачу однаково, яка монополія його буде "оббирати до нитки". Головне, що обіцяний вільний вибір постачальника та конкурентний ринок природного газу українець так і не отримає. Якщо природний газ на біржі буде продавати монополіст, який займає 80% ринку, то цікаво хто з ним буде конкурувати і взагалі навіщо йому біржа!?

Якщо влада дійсно захищає своїх громадян, то тоді реально встановлює регульовану ціну на газ для вразливих категорій споживачів, а не грубо порушує Закон "Про ціни та ціноутворення" або імітує існування "конкурентного ринку". В цивілізованих країнах, які створили дієві конкурентні ринки, витрати на комірне не перевищують 10-15% від суми доходів. В нас же зарплати та пенсії українські, а ціни на енергоносії – європейські. Результатом такої недалекоглядної політики є те, що державний бюджет та люди в боргах, а монополісти скоро луснуть від надприбутків. Вже не знають, яку собі зробити надбавку до зарплати, за що виплатити премію. Якби автор законопроєкту №4400 реально хотів усунути монополізм, то пропонував би зміни в антимонопольне законодавство.

На ринку електроенергії спостерігаємо ту саму ситуацію — там чубляться дві монополії: державна та приватна. А ринку як не було так і не буде. Доки існують монополії - жоден ринок не народиться!

Марія Яковлєва, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі