В українських Карпатах уже "чайовнічають"

На вихідні з дітьми був на одній з найвищих вершин гірського масиву Полонина Боржава - горі Гемба. Саме на її схилі розташований відомий водоспад Шипіт, а в підніжжі знаходяться села Пилипець і Подобовець. Висота Гемби - майже півтори тисячі метрів. Місцевий гірськолижний курорт вважають другим в Україні за висотою. Він поступається тільки Драгобрату. Протяжність траси - майже 3,5 км. До слова, з весни на вихідні людей тут не менше, аніж взимку. Траса популярна в екстремалів. Вони на шаленій швидкості мотоциклами і велосипедами з'їжджають з гори. Спеціально для них тут прокладені доріжки й встановлені трампліни. А для поціновувачів менш екстремального відпочинку пропонують за 30 грн скористатися одним з найдовших у Карпатах підйомником. Краєвиди з вершини постають дивовижні.

- А це, що ще за дурня?! Звідки на вершині українських Карпат взялася "Чайовня", - повернув мене до реальності запитанням сивочолий чоловік в окулярах.

Поряд із помостом підйомника стоїть збита з дощок будівля. З-під рам нашвидкуруч вставлених пластикових вікон, виглядають пожовклі від гірського сонця гулі монтажної піни. Великами літерами на дошках красується напис "Чайовня". Назва дійсно виглядає чужою та неприродньою. Адже, якщо тут пропонують випити чаю та поїсти, то українською буде "чайна". Але й російською правильно - не "чайовня", а "чайная". ХІба що від москвичів можна почути ще "чайовнічать". То що це, як кажуть росіяни, за "шутка юмора"?

- Мене не стільки здивували ціни в 20-25 грн за склянку такого собі чаю, як ця назва. Невже туристи їдуть в Україну, в Карпати, аби там зайти в якусь "Чайовню"?, - обурювався мій новий співрозмовник. - Кафе, чи ресторани в таких місцях мають підкреслювати колорит місцевості, його самобутність. А то "Чайовня".

- Добре, що ще хоч російського самовара на нашій горі не поставили, - відповіла йому літня жінка, яка поруч продавала травяний чай з термоса. Його ціна була втричі дешевшою ніж в "Чайовні". І називався він просто "Карпатський", а не "Славянскій" як в конкурента по сусідству.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі