середа, 05 вересня 2007 17:04

За короткі спідниці жінок у Туреччині доводять до самогубства

25-річна турчанка Нуран Ука з міста Батман, що на південному сході країни, не носила паранджу, яку в її місті одягають більшість жінок. Працювала вчителькою. Хотіла вийти заміж за чоловіка, якого сама собі обрала. У червні цього року батько та брати довели її до самогубства.

Трагедія, що сталася з Нуран — буденна справа у бідних південних районах Туреччини. Тут і сьогодні діє традиція "вбивств честі". За цією традицією, батько або брати вбивають дівчину, якщо вона осоромилася. Соромом вважається не лише зґвалтування, вагітність, а й тривалий погляд на чоловіка, носіння короткої спідниці.

Останніми роками вбивць жінок почали переслідувати. Тому тепер розгнівані родичі не стріляють своїх дочок, а доводять їх до суїциду. Відомі випадки, коли 12-річну дівчину зачиняли в кімнаті на кілька днів і залишали їй лише мотузку, отруту або пістолет.

Цього року вкоротити собі віку в Батмані спробували 19 жінок. Сімом із них це зробити вдалося. Показник втричі вищий, ніж у середньому по Туреччині. Проти цього почали протестувати навіть школярки, які зазвичай були покірні батьківській волі. Вони провели акцію на місцевому цвинтарі. Вимагали зупинити насильство в сім"ях.

Туреччина сподівається найближчим часом вступити до Європейського Союзу. Проте європейські чиновники кажуть: доки країна не розбереться з приниженням своїх громадянок, вступ відкладається  на невизначений термін.

Зараз ви читаєте новину «За короткі спідниці жінок у Туреччині доводять до самогубства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути