вівторок, 05 лютого 2008 17:01

Воюючі сторони в Кенії почали переговори

Автор: фото: REUTERS/Peter Andrews
  Поранений кенієць чекає на допомогу лікаря в місті Накура
Поранений кенієць чекає на допомогу лікаря в місті Накура

У боях між двома племенами, які підтримують опозиційних політиків у Кенії, загинули вже тисяча людей. Хто виживає, звертається до лікарів переважно з колотими ранами й порізами. Мало хто має вогнепальну зброю, тому в хід ідуть списи, луки зі стрілами й мачете.

Понад місяць в Кенії триває політична криза. Масові заворушення розпочалися 30 грудня, коли Центрвиборчком повідомив результати президентських виборів. За офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Мваї Кібакі. Його опонент, опозиційний лідер Раіл Одінґа заявив, що вибори сфальсифіковано, й закликав прихильників до протестів.

Акції непокори переросли в масові міжетнічні бої. Представники племені луо, які на виборах підтримували опозиціонера Одінґу, почали тіснити прокібаківське плем"я кікуйя. У містечку Елдорет спалили живцем майже 30 людей, які переховувалися в церкві. Більшість із них — діти та жінки кікуйя.

Кенійський професор Девід Ґабел Одонго родом із етнічної групи луо. 20 років тому він одружився з жінкою із племені кікуйя. Днями чоловік змушений був відіслати дружину до столиці Найробі — місцеві луо погрожували вбити її.

— Вони увірвалися до мого дому й розтрощили все. Погрожували наступного разу вбити дружину. Не розумію, за що вони мені таке роблять.

Через міжетнічні сутички розпочалася продовольча криза. Понад чверть мільйона кенійців лишилися без домівок, майже 300 тис. мають статус біженців.

Для врегулювання кризи до Кенії прибули Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун та його попередник Кофі Аннан. 2 лютого сторони домовилися сісти за стіл переговорів і припинити насильство. Днями Кібакі та Одінґа мають підписати угоду, що вирішить долю країни.

Зараз ви читаєте новину «Воюючі сторони в Кенії почали переговори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути