Ексклюзиви
четвер, 12 серпня 2021 07:55

Виходили дівчинку вагою 212 грамів

Автор: bbc.com
  Батьки Вон Мей Лінг і Квік Ві Ліанг тримають доньку 14-місячну Квік Ю Сюань перед випискою із лікарні Сінгапура. ­Виходжували немовля 13 місяців. Зараз дитина важить 6,3 кілограма. Вдома дихатиме за допомогою медичного обладнання, бо легені досі повністю не розвинулися
Батьки Вон Мей Лінг і Квік Ві Ліанг тримають доньку 14-місячну Квік Ю Сюань перед випискою із лікарні Сінгапура. ­Виходжували немовля 13 місяців. Зараз дитина важить 6,3 кілограма. Вдома дихатиме за допомогою медичного обладнання, бо легені досі повністю не розвинулися

У Сінгапурі виписали з лікарні 14-місячну Квік Ю Сюань. Вона народилася із найменшою у світі вагою — 212 г. Стільки в середньому важить яблуко або грейпфрут. За 13 місяців набрала 6,3 кг.

9 червня торік у 35-літньої Вон Мей Лінг на п'ятому місяці вагітності діагностували надвисокий кров'яний тиск і зробили кесарів розтин. Немовля забрали у відділення інтенсивної терапії. Життя підтримували спеціальними апаратами.

— Коли її привезли, не повірила очам. За 22 роки такої малесенької дитини не бачила, — розповідає медсестра Жанг Сухе. — Професор сказав, що будемо боротися. Лікарі не сподівалися, що вага буде такою малою. Розраховували на 400–600 грамів.

Шкіра в новонародженої була такою тонкою, що її небезпечно було брати на руки. Дихала, харчувалася і приймала ліки через спеціальні трубки. Дози медпрепаратів розраховували з точністю до десятих.

Через передчасне народження дівчинка має хронічну хворобу легень. Удома дихатиме за допомогою медичного обладнання. Мати й батько Квік Ві Ліанг, 35 років, за лікування доньки заплатили майже $270 тис., які зібрали через соціальні мережі.

— Шанси вижити в дитини були невисокі, — розповідає неонатолог з американського Нью-Йорка 57-річний Девід Сабліу. — Важливішою при народженні є не вага, а гестаційний вік — кількість повних тижнів між останньою менструацією в матері до пологів. При народженні на такому терміні, який був у Вон, — ризик смерті немовлят становить понад 70 відсотків. Організм не готовий до самостійного життя. Є величезні ризики крововиливів і сепсису.

Найменша дитина, яку мені вдалося виходити, при народженні важила 660 грамів. У шість тижнів втратила пальчики на правій руці і ступню. У дівчинки з вагою 548 грамів один за одним сталися три крововиливи в мозок. Не врятували.

Раннє народження може погано позначитися на здоров'ї в майбутньому.

— Більшість таких немовлят матимуть складнощі з травною і нервовою системами. Можливі проблеми з кров'ю. Не у всіх повністю розвиваються легені, — додає Девід Сабліу. — Виходити маля коштує сотні тисяч доларів. Зазвичай підключаються благодійні фонди.

Раніше найменшою дитиною при народжені була дівчинка Сейбі, яка з'явилася 2018-го у США і мала 245 г. Її виходжували п'ять місяців.

Найменшою новонародженою дитиною в Україні є Захар Подопригора із села Новотроїцьке Новомосковського району на Дніпропетровщині. Народився у вересні 2016-го вагою 470 г.

— Захар — один із двійнят. Народилися на 2,5 місяця раніше строку. Брат Марк мав близько 700 грамів, — каже головна лікарка Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко.

У реанімації Захар провів більш як два місяці. Перебував на штучній вентиляції легень. На 69-ту добу почав дихати сам. Тоді важив 1220 г. Зараз росте здоровим і активним.

12 березня 2020-го в Чернівцях на 25-му тижні вагітності Марія Тимчук народила сина Богдана. Важив 580 г.

— За нашого хлопчика дихав апарат. Ніколи не забуду його пищання, — розповідає Марія. — Смоктального рефлексу не було, молоко вводили напряму в шлунок. Медикаменти — через катетери на ручках і ніжках. Кожного дня казали: "Ваша дитина стабільно важка". Але ми вірили в Бога, сина і лікарів. І на 34-й день Богдан задихав.

У дитячих лікарнях України є обладнання для виходжування дітей із малою вагою.

— Маємо апаратуру та відділення інтенсивного виходжування й реабілітації новонароджених. Розраховане на 10 ліжок, — каже виконувачка обов'язків головного лікаря Полтавської обласної клінічної дитячої лікарні Наталія Кінаш, 65 років. — Беремо дітей з надзвичайно малою масою тіла. У таких немовлят органи і системи недосконалі. Перебувають у спеціальних двостінних кувезах із темними покривалами. Імітуємо утробу матері, доки дитина набере вагу, як у доношених немовлят. На це йде два-три місяці. У середньому додають на добу по 20 грамів. Менше, якщо є патології.

Передчасно народжені мають слабкий смоктальний рефлекс. Їх годують через шлунковий зонд грудним молоком.

— Якщо такої можливості немає, використовуємо білкові суміші для дитячого харчування. Їх підбирає неонатолог, — додає Наталія Кінаш. — Дітей оглядають у спеціальних кабінетах. Там є тренажери та обладнання, які допомагають виявляти патології на ранньому етапі.

Зараз ви читаєте новину «Виходили дівчинку вагою 212 грамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути