пʼятниця, 04 липня 2008 18:19

У Голландії заборонили курити тютюн, а марихуану - все ще можна

Із липня в Голландії почав діяти закон, згідно з яким у ресторанах та барах забороняється палити тютюн. Натомість курити марихуану все ще можна — як і раніше в спеціально створених для цього кофі-шопах.

— Це все одно, як сказати людині, що вона не може купити в барі пиво, а тільки віскі, горілку і ром, — каже власник кофі-шопу Пол Вільгельм.

Марк Якобсен, голова Національної асоціації господарів кофі-шопів, говорить, що закон беззмістовний:

— Це якийсь абсурд. В інших країнах слідкують, аби у цигарках не було марихуани, а в нас навпаки — аби не було тютюну.

Чоловік не вірить, що інспектори зможуть перевірить кожен "косяк", що його викурюють в Амстердамі. Натомість урядовці кажуть, що вони вже найняли та навчили понад 200 інспекторів, які можуть визначити наявність тютюну за запахом та зовнішнім виду "косяка".

Міністр охорони здоров"я Аб Клінк вважає, що новий закон дозволить покращити здоров"я нації та відучить певну групу громадян днями просиджувати в кофі-шопах.

Власники кофі-шопів, яких тільки в Амстердамі понад 300, стверджують, що це загрожує їхньому бізнесу. Зазвичай у таких закладах пропонують "косяки", які наповнені сумішшю марихуани і тютюну. Цигарки без тютюну надто міцні. Їх купують зазвичай 18% відвідувачів.

Уже 1600 кофі-шопів виставили на продаж. Хто не хоче прощатися зі своїм бізнесом, шукає альтернативи. Попитом користуються різні прилади, які пом"якшують вплив марихуани на організм. Дехто припинив продавати "косяки" і переключився на тістечка з марихуаною або пропонує цигарки з марихуаною та мати-й-мачухою.

Торік власників кофі-шопів змусили обирати поміж торгівлею алкоголем і марихуаною: і те, й інше разом продавати заборонили. Більшість бізнесменів обрали "травичку".

Зараз ви читаєте новину «У Голландії заборонили курити тютюн, а марихуану - все ще можна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути