пʼятниця, 30 червня 2017 00:35

Президента судитимуть за хабар

Лідер Бразилії Мішель Темер став першим чинним президентом країни, проти котрого відкрили судову справу. Його звинувачують у тому, що в березні та квітні отримав хабарів на $150 тис.

Темер усі звинувачення відкидає. Мовляв, не робив нічого протизаконного. Віддавати тимчасово владу, як вимагають слідчі, відмовляється.

Гроші президенту передавав голова найбільшої корпорації, що займається експортом м'яса, Жослі Батіста. У березні влада ЄС заборонила ввозити бразильське м'ясо. Великі корпорації купували фальшиві висновки щодо безпеки м'яса, з'ясували. Зазначали неправильні терміни виробництва на упаковці, не вказували небезпечні фарбники й консерванти. М'ясопродукти виготовляли з домішками сої. Тоді бразильська влада попросила не обмежувати імпорт США, ЄС і Росію. Пообіцяли провести розслідування і покарати винних на найвищому рівні.

Нижня палата конгресу проголосує, чи треба усунути Темера від влади на час розслідування на 180 днів. Його звинувачують за трьома статтями — корупція, зловживання владою, участь у злочинній організації. ­Колишньому спікерові парламенту Едуардо Куньї вже винесли вирок за корупцію — 15 років у в'язниці.

Справа проти Темера має 64 сторінки, заявив на прес-конференції генеральний прокурор Родріго Жано. За останні дев'ять місяців президент отримав понад $12 млн хабарів. Докази в цих справах оприлюднять у парламенті. Поки що ЗМІ надали записи телефонних розмов Батісти, де він говорить, що гроші передав і чекає на фальшиві висновки експертів.

— Ніщо не знищить нас. Ні мене, ні моїх радників і міністрів, — каже Темер. Графік робочих зустрічей не скасовував.

Мішель Темер прийшов до влади у травні торік після відставки попереднього лідера Ділми Руссеф. Її судять через корупційний скандал. У Темера найнижчий рівень довіри серед президентів з 1989-го.

Зараз ви читаєте новину «Президента судитимуть за хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути