пʼятниця, 22 квітня 2016 07:35

Картину Караваджо знайшли на горищі

Автор: REUTERS
  Картина ”Юдіф і Олоферн” пролежала на горищі щонай­менше 150 років. Реставрації не потребувала. Дослідники кажуть, що все вказує на стиль Мікеланджело да Караваджо. Художник помер у 1610-му від малярії 38-річним
Картина ”Юдіф і Олоферн” пролежала на горищі щонай­менше 150 років. Реставрації не потребувала. Дослідники кажуть, що все вказує на стиль Мікеланджело да Караваджо. Художник помер у 1610-му від малярії 38-річним

Полотно "Юдіф і Олоферн" ­Мікеланджело да Караваджо вважали втраченим більш ніж 400 років. У місті Тулуза на півдні Франції знайшли картину. Це розповіли після двох років досліджень. ­Роботу оцінили в $120 млн.

У господарів будинку протікав дах. Почали шукати дірку й виявили замаскований вхід до приміщення.

— Ключа, звісно, не було. Двері виламали, — розповідає мистецтвознавець Ерік Тюркуен. — За ними була картина. Власники не здогадувалися про полотно. Говорять, предок сім'ї, військовий, придбав шедевр, коли воював за кордоном на боці військ ­Наполеона Бонапарта. Або отримав полотно в інший спосіб. ­Ховав його з міркувань безпеки. Родина не ­називає своє прізвище, аби не привертати зайвої уваги.

На полотні іудейська вдова Юдіф обезголовлює ассирійського полководця Олоферна. Техніка виконання подібна до стилю Караваджо. Він поєднував світло й тіні, робив різкі мазки. Картину розглядали під рентгенівським та інфрачервоним випромінюванням.

— Спільної думки щодо авторства картини дійти не вдається. У таких ситуаціях ніколи не можна сказати напевне. Мистецтвознавці не виключають можливості геніальної підробки. У цьому випадку більше фактів доводять, що перед нами — Караваджо. ­Колекціонери й музеї готові купити полотно його роботи, — продовжує Тюркуен.

Мінкульт Франції не дозволить вивезти роботу.

— Картина має перебувати на території Франції як важлива складова живопису Караваджо, — йдеться у повідомленні міністерства.

Зараз ви читаєте новину «Картину Караваджо знайшли на горищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути