вівторок, 27 травня 2008 18:33

Двадцять місяців нігерійка живе в московському аеропорту

31-річна нігерійка Елізабет 20 місяців живе в московському аеропорту "Шереметьєво-2". Жінка не має документів, тому не може нікуди полетіти й навіть вийти із транзитної зони аеропорту.

Елізабет розповідає, що втекла з Нігерії від переслідування релігійної секти, яка використовує чорну магію. За фальшивим паспортом дісталася Німеччини, де познайомилася з ліванцем Хассаном Алі. Він пообіцяв влаштувати жінку на роботу у своєму ресторані в Сирії. Чоловік замінив один фальшивий паспорт другим. Згодом транзитом через Москву Елізабет і Алі полетіли до Сирії.

У Москві Хассан попросив у жінки паспорт, щоб владнати справи. Дав їй 70 євро і наказав чекати в аеропорту. Більше Елізабет його не бачила. Працівники еміграційної служби "Шереметьєво" не знайшли прізвища жінки у списках пасажирів.

— Немає в комп"ютері, значить, взагалі немає, — говорить нігерійка. — Відмовляють мені в запиті на притулок. Кажуть, я взялася в терміналі аеропорту невідомо звідки.

Жінка живе на милостиню пасажирів. Хтось віддає їй одяг, хтось залишає ліки й засоби гігієни, дехто дає гроші та їжу. Вдень вона спить на матраці. Його також подарували пасажири. Елізабет каже, що іноді їй нічого їсти. Тоді вона лягає й намагається якнайменше рухатися, щоб не витрачати енергії.

Аеропортом жінка пересувається переважно вночі. Читає книжки, зокрема Біблію, вивчає англійську та російську. Миється й пере речі в туалеті. Сушить їх під сушаркою для рук.

Прибиральниці кричать на мене через туалетний папір

— Я також приймаю душ, розробила власний спосіб, — розповідає жінка. — Спочатку у три пластикові пляшки набираю води. Заходжу в туалет. На підлозі розкладаю туалетний папір, роздягаюся і стаю на унітаз. Поливаюся водою з пляшок, потім намилююся і знову поливаюся. Кілька місяців я брала мило в умивальнику, але прибиральниці сварилися на мене. Кричать також і через туалетний папір, який я використовую. Але ж я після себе залишаю чисту кабінку.

Родина з Ірану подарувала Елізабет мобільний телефон. Нідерландка із Червоного Хреста розшукує матір Елізабет в Нігерії, щоб підтвердити її особу й отримати тимчасові документи.

Іранець провів у паризькому аеропорту 16 років

Мерхан Карімі Нассері з Ірану провів у паризькому аеропорту 16 років. Він утік із батьківщини після участі в акції протесту й намагався отримати статус біженця в багатьох країнах Європи. Його прийняли в Бельгії, але 1988-го він вирішив переселитися до Великої Британії. До Лондона летів із Франції, та в аеропорту в Парижі в нього вкрали сумку з документами. На літак він сів, але з Лондона його одразу відправили назад, у столицю Франції. Справу іранця вів адвокат Крістіан Бурже. Позаторік він добився дозволу прийняти Нассері у Франції. Чоловіка забрали до лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Двадцять місяців нігерійка живе в московському аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути