понеділок, 04 червня 2007 17:35

Ян Ґжебський пробув у комі 19 років

У Польщі 65-річний Ян Ґжебський вийшов з коми. У цей стан він упав 1988-го. Тоді чоловік працював залізничником і потрапив під потяг.

Лікарі не давали йому жодних шансів. Казали, що проживе максимум 2–3 роки. Однак дружина не здавалася й доглядала чоловіка.

Одужання Ґжебського почалося із шоку. Коли з Яном трапилося нещастя, Польща була ще країною соціалістичного блоку. Тоді при владі були комуністи. Країну очолював генерал Войцех Ярузельський.

— У крамницях був тільки чай та оцет, — згадує чоловік. — М"ясо видавали по картках. За бензином стояли кілометрові черги. А тепер я бачу на вулицях людей з мобільними. Магазини завалені товаром, аж голова паморочиться.

Ґжебський не розуміє, чому всі довкола постійно нарікають на життя. Каже також, що не шкодує про проведені в комі роки. За цей час його чотири дитини завели власні сім"ї. Тепер у чоловіка є 11 онуків.

Найдовше в історії пролежала в комі американка Елейн Еспозіто зі штату Флорида — із 1941-го по 1978-й. Вона знепритомніла під час видалення апендициту в 6-річному віці.

За 37 років Еспозіто жодного разу не прийшла до тями.

Зараз ви читаєте новину «Ян Ґжебський пробув у комі 19 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути