середа, 02 лютого 2011 05:15

Аеропорт закрили через вулканічний попіл

Автор: фото: Reuters
  Виверження вулкану Сінмоє ще не досягло піку активності й може почати витікати лава, попереджають геологи і радять евакуювати усіх людей у радіусі 50 кілометрів
Виверження вулкану Сінмоє ще не досягло піку активності й може почати витікати лава, попереджають геологи і радять евакуювати усіх людей у радіусі 50 кілометрів

Тиждень тому на південному японському острові Кюсю прокинувся вулкан Сінмоє. Це найпотужніше виверження за останні 52 роки. Влада евакуювала жителів 12 міст і селищ. У 2-кілометровій зоні біля гори заборонили рух автотранспорту. Аеропорт у місті Міядзакі закрили. Працівники летовища розказують, що не встигали чистити від попелу бетонне покриття злітної смуги. Урожай на майже 7 тис. га знищено.

— Сильні поштовхи почув наступного дня після початку виверження. Здавалося, біля будинку стався вибух і помешкання розвалиться. На щастя, обійшлося. Тільки розбилися пару тарілок і чашок, потріскали шибки, — говорить Девід Дексер. Він живе в місті Міядзакі за 70 км від гори. На початку тижня його з дітьми і дружиною евакуювали. Каже, втік із табору і повернувся додому, бо не хоче залишати дім без нагляду.

— Не боюся диму. За стільки років уже звик. Невеликі виверження бувають часто. Для цього маю кілька захисних масок. Щоправда, це виверження не схоже на ті, що бачив раніше. Місто вкрило товстим шаром попелу.

Від сильних поштовхів попіл здіймається вгору на 2 км, розлітається на 50 км на схід. Японці говорять, що неможливо дихати через запах сірки, дим виїдає очі.

— Вулкан дуже популярний серед туристів. Приїжджають на курорти з гарячими джерелами. За тиждень бувають десятки автобусів. Найбільше відпочивальників у вихідні, — розповідає Метью Беднарик, що живе за 60 км від вулкана. — Навіть коли Сінмоє почав оживати, туристи не поспішали тікати. Перші ознаки, що вулкан прокидається, з'явилися 19 січня. Тоді стовп попелу сягав майже 200 метрів.

Зараз у світі активні 17 вулканів. Зокрема три — в Японії.

Зараз ви читаєте новину «Аеропорт закрили через вулканічний попіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути