четвер, 18 лютого 2010 20:24

Близнючок Ірину та Юлію Грабовенків розрізняли по зубах

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  У райцентрі Іллінці сестри Грабовенки Вікторія (у центрі), Ірина та Юлія (обабіч) з братами Кузьміними: Олегом (крайній ліворуч) та Максимом стоять перед районним будинком культури
У райцентрі Іллінці сестри Грабовенки Вікторія (у центрі), Ірина та Юлія (обабіч) з братами Кузьміними: Олегом (крайній ліворуч) та Максимом стоять перед районним будинком культури

У четвертих А та Б класах Іллінецької школи N1 навчаються три пари близнюків і двійнят. Усі народилися 2000 року.

— Що матиму двійню, дізналася на четвертому місяці, — розповідає керівник Іллінецького народного хору "Вінок Поділля" Олена Кузьміна, 30 років. — Чоловік сидів у коридорі з мамою, кажу йому: "Поздравляю, у тебе двойня". І даю фотографію, де чітко видно два плоди. Мамочки, які сиділи в коридорі, зразу накинулися: "Ой, двойня, двойня, поздравляємо!". Коли спускалися по сходах, чоловік тихенько питається: "Що, справді?".

З Оленою спілкуємося в її кабінеті в районному Будинку культури. Сини 10-річні Олег і Максим сидять по обидва боки від матері. Один на одного не схожі.

— Вони розділилися по родах: Олег пішов у мій і схожий на мене, а Максим — у рід чоловіка, — Олена гладить по черзі синів по головах. — Олег сильніший у науці, а Максим по господарству любить поратися. Він краще перерубає дрова, сніг підмете, на городі щось зробить. Вони для мене як одне ціле. Одного разу везла їх у лікарню, Олега посадила в коляску, а Максим із чоловіком поїхали машиною. Іду, а в мене таке відчуття, що в колясці сидить півдитини.

До кабінету заходять Віктор і Ніла Грабовенки з доньками-близнючками 10-річними Іриною та Юлею і старшою Вікторією, 14 років.

— Ніла прийшла до мене на роботу в магазин, — згадує Віктор Грабовенко, 41 рік. — Каже: "Сядь, щоб не впав, у нас буде двойня". Я кажу: "Ну то й шо, де одне, там і двоє буде". Правда, нас запевняли, що будуть хлопці.

Близнючки між собою переглядаються.

— У садочку нас колись розрізняли по перших зубах, — розповідає Іра, вона старша за Юлю на 7 хв. — Спочатку один виріс в Юлі, а потім у мене. А коли випав, то знали, що без зуба Юля, а з зубом — я. А коли зуби виросли в обох, почали плутати знов. Потім у Юлі на щоці з"явилися дві родимки, а в мене одна. За ними нас зараз і розрізняють.

Діти Кузьміних і Грабовенків ходили до однієї групи в садку, тепер навчаються в одному класі.

У подружжя Ігоря та Наталі Сироватків двійнята: Іванна та Михайло. Діти навчаються в четвертому класі.

— Я зрадів, коли дізнався, що буде двійня, — розповідає Віктор Сироватко, 43 роки. — Це в мене другий шлюб, від першого маю двох доньок.

Михайло старший за сестру, схожий на батька, Іванна вдалась у матір.

— Мішка шустріший, — каже батько. — Навіть учителька в школі каже, що таких активних дітей не бачила. Іванна любить твори писати, перекази, вона в мене відмінниця. Міша трохи не дотягує. Хоч у них різна стать, але багато спільних інтересів, вони завжди разом. Коли хтось пригощає одного цукерками, зразу питають, чому іншому не дають. Сваряться рідко, скоро миряться. Але якщо сторонній когось одного ображає, інший зразу прибігає на допомогу.

Близнюки народжуються шість на тисячу. Трапляються рідше, ніж двійнята

Лікар-генетик Лариса Трач каже, що дві пари двійнят і пара близнят для невеликого міста — це середній показник.

— Треба дивитися, скільки пологів узагалі було 2000 року, — пояснює лікар. — Близнюки народжуються шість на тисячу, і це нормально. Трапляються рідше, ніж двійнята.

Якщо в родині вже були двійнята чи близнята, то велика ймовірність, що через кілька поколінь вони народяться знову. З іншої сторони, пара дітей може з"явитися внаслідок прийому препаратів для зачаття. Ми їмо чимало їжі з добавками, це також може стимулювати появу двійні та близнюків. У молодих матерів рідко бувають двійнята чи близнята. Частіше трапляються в жінок зрілішого віку.

Протягом останніх 10 років у Вінницькій області народилися 159 442 дитини. Найбільше торік — 18 053, найменше 2001-го — 14 563. Минулого року найбільше дітей з"явилися на світ у Жмеринському районі — 993.

За десятиліття на Вінниччині трійнята народжувалися вісім разів.

— Раніше жінки вперше народжували у 18–20, — каже Юрій Банах, 49 років, завідувач відділення патології вагітних обласної лікарні ім. Пирогова. — Тепер середній вік породілей значно збільшився. Також вагітніють у 13–14 років, чого раніше практично не було.

Зараз ви читаєте новину «Близнючок Ірину та Юлію Грабовенків розрізняли по зубах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути