четвер, 25 листопада 2010 00:45

Час перебування в "Софіївці" скоротили на годину

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Віктор Побережний, завідувач господарства уманського дендропарку ”Софіївка”
Віктор Побережний, завідувач господарства уманського дендропарку ”Софіївка”

Через масові крадіжки та хуліганство відвідувачів у Національному дендрологічному парку "Софіївка" в місті Умань на Черкащині на годину обмежили час перебування. Раніше гуляти тут можна було до 22.00, зараз — до 21.00.

Нещодавно звідти вкрали тую, яку привіз із закордонного відрядження директор парку Іван Косенко, 70 років. Розбили статую Венери Купальниці.

— Це вчинили серед білого дня. До цього вандали чотири рази розбивали статую Меркурія. Трощили то на чотири частини, то на шість, — розказує Іван Семенович. — Іще навесні викрали 10 унікальних магнолій, із яких ми планували створити сад. Парк не має фінансової можливості збільшити охорону. Нам пропонували зробити режимний вхід — після 18.00 не пускати відвідувачів, як у європейських парках. Туристи про це теж говорять. Але такі дії викличуть хвилю протестів серед уманців.

Біля входу з боку вул. Садової стоїть група молоді. Сваряться між собою.

— Скажуть, після шести ходити в парк не можна, — будемо перелазити через забор, — каже руда дівчина. — Будемо тут скільки нада.  Ми отдихаємо.

— Зустрічаєш опівночі відвідувачів, п'яні. Просиш покинути територію, а вони кажуть, що по водичку прийшли і що мають право тут бути. Можуть нагрубити, — говорить про місцевих та студентів охоронець Микола Олійник, 54 роки. — З туристами просто, з ними немає проблем. Багато з Європи приїздять — вони культурні.

— Те, що обмежили на годину відвідування, туристам і нормальним людям не завада, — підтримує нововведення відвідувачка Ольга Воронцова.

Зараз у парку сезон екскурсій завершився, проходити можна безкоштовно. Територію охороняють15 людей. Їздять велосипедами.

— Туя росла поблизу готелю. Крали майстерно, — розповідає начальник служби охорони Анатолій Браславський, 52 роки. — Охоронець проходив близько дев'ятої вечора, туя була. А вранці її вже немає. Місце, де росла, загорнули і прикидали листям. Швидше за все, то немісцеві, бо коли цуплять уманці, то слідів не приховують — виривають із корінням, землю розтрушують.

Із парку крадуть також зливоприймачі, саджанці, землю з клумб, квіти, обдирають на ліки кору з дерев.

— Не приймаємо каналізаційні люки і лівньовки із Софіївки. Якщо принесуть, знаємо, куди дзвонити, — переконує чоловік років 25-ти на одному з пунктів прийому металобрухту.

Зараз ви читаєте новину «Час перебування в "Софіївці" скоротили на годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути