Ексклюзиви
неділя, 10 грудня 2006 16:51

В іконі розпустилася суха гілочка лілії

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Відвідувачка церкви Всіх Преподобних Святих у Київській Лаврі цілує ікону Успіння Богородиці, в якій на сухій гілочці лілії виросли живі листочки
Відвідувачка церкви Всіх Преподобних Святих у Київській Лаврі цілує ікону Успіння Богородиці, в якій на сухій гілочці лілії виросли живі листочки

У церкві Всіх Преподобних Святих в іконі Успіння Богородиці розпустилася суха гілочка лілії. Поклали рослину до кіота першого травня. За кілька тижнів вона повністю засохла. Зараз же на одному кінці жовтого стебла з"явились білі цибулинки та виросли зелені листочки.

— Я її привезла з Кулевчі. Це село в Одеській області. Там уже три роки подібне відбувається, — розповідає 46-річна Марія з відділу паломництва Києво-Печерської лаври.

За словами жінки, вперше такі дива почали траплятися в Греції, на острові Келафонія. Про них дізнався настоятель храму Миколи Чудотворця в Кулевчі Павло Нога. Вирішив для зміцнення віри парафіян повторити диво у себе. Лілії, які люди принесли до храму, освятили та заклали в ікони на Пасху. Перед Трійцею сухі квіти знову розпустилися.

Цього року Марія поїхала на освячення рослин до Кулевчі й привезла дві гілочки до Києва. Одну заклали в ікону Успіння Богородиці, іншу — в ікону Володимирської Божої Матері у храмі Святого Луки Войно-Ясенецького, що в київській лікарні N12 на вулиці Підвисоцького, 4а. Напередодні Різдва обидві зазеленіли.

— Дивись, дивись! Чудо, — гукає своїх родичів до ікони 27-річний Павло Улашин із закарпатського міста Хуст. — Вірю, що тепер Богородиця допоможе моїй сім"ї. Я просив здоров"я.

До Лаври його родина приїхала на екскурсію.

Інша жінка припадає до ікони. Коли йде, ще кілька разів озирається. Хранитель часто протирає скло. Каже, що відвідувачів у церкві побільшало.

Священики та служителі Лаври вважають випадок Божим посланням і дивом. Те саме кажуть більшість відвідувачів храму. Деякі довго роздивляються, чи дійсно в іконі ніде нема води та землі.

— Насправді такого не може бути. Лілія, після того як півроку пролежала без води і ґрунту, зацвісти не може, — каже директор навчально-наукового інституту рослинництва та ґрунтів Київського аграрного університету 50-річний Григорій Подпрятов. — Це не що інше, як Боже знамення.

Однак сама Марія, яка привезла квіти, дивом таку подію не вважає. Біолог за фахом, вона розповідає, що лілії — рослини дуже стійкі. У природі ростуть на найбідніших ґрунтах. Можуть довго утримувати вологу в стеблі. Тому навіть у повністю засохлій на вигляд квітці можуть починати розвиватися цибулинки. Жінка пояснює, що диво не в тому, що рослина оживає, а в тому, що це зазвичай відбувається напередодні свят.

Аби перевірити, чи насправді це є знаменням Божим, наступного року в Лаврі проведуть експеримент. Декілька лілій закладуть в ікони. Ще стільки ж покладуть у спеціально виготовлені ящики зі склом. Усі рослини за розміром будуть однаковими і знаходитимуться в одному приміщенні.

Якщо квіти зазеленіють лише в іконах і це вдасться повторити кілька років поспіль, диво канонізують.

Зараз ви читаєте новину «В іконі розпустилася суха гілочка лілії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути