Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2006 18:21

У селі завалилася нова церква

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Священики в селі Ільківка під Вінницею біля руїн нової церкви, яку мурували своїми руками
Священики в селі Ільківка під Вінницею біля руїн нової церкви, яку мурували своїми руками

"Головне, що ніхто не помер. Страшно подумати, якби в церкві відправлялася служба, а та б упала? Увечері в п"ятницю щось як гримнуло, наче бомба над селом розірвалася. Спочатку ми думали, що то землетрус або війна почалася, — згадує 24-річна Світлана із села Ільківка, що за 15 км від Вінниці. — Коли надвір вийшли, вирішили, що церква нова загорілася. А воно ще гірше: її стіни розліталися, у хмарах пилюки сипалися цегла, каміння, арматура?"

У новій православній церкві, що належить Московському патріархату, в Ільківці ще не служили. Храм почали будувати у травні, а до зими збиралися закінчити. 17 листопада робітники, які накривали будівлю, покинули роботу пізно ввечері. А десь за годину покрівля та стіни завалилися.

Гроші на новий храм збирали всім приходом, до якого входять села Ільківка, Горбанівка та Рівець Вінницького району. Будували своїми силами — десяток монахів та сільські чоловіки. Справу взяв у свої руки 61-річний отець Веніамін. Проекту не розробляли.

— Будували як знали. Тепер зрозуміло, що не все робили правильно. Храм за проектом великий, а таких ми раніше не зводили, — бідкається священик. — Дзвонили до різних будівельних служб, та знаєте, у скільки нам обійшлися б їхні послуги? У 40–50 тисяч доларів! А звідки їх узяти?

Прихожани зібрали 80 тисяч гривень

З отцем Веніаміном розмовляємо під іконами у старій ільківській церкві. Тут щойно закінчилася служба з нагоди свята Введення в храм Пресвятої Богородиці.

— Шкода, ми стільки сил потратили на це будівництво. Між святами та службами монахи та добрі люди працювали і вдень і вночі. Фресками вирішили зараз не розмальовувати, бо дорого. Придбали нові ікони, хрести. Але на все воля Божа. Таке, значить, він нам випробування послав.

1300 прихожан на нову церкву зібрали близько 80 тис. грн.

— Коли зводили храм, усі допомагали. Хто грошима, хто будівельними матеріалами, хто своєю силою, — розповідає Світлана.

Нова церква мала бути шестиметровою заввишки й однокупольною. У старій місця всім не вистачає, бо люди приїздять сюди молитися навіть із Вінниці. До того ж узимку в ній дуже холодно.

— У старій церкві стіни в одну цеглину, — пояснює отець Веніамін. — От ми й вирішили нову збудувати, а потім і стару утеплювати. Мали б дві...

Селяни нікого не звинувачують у біді, яка трапилася. На священика ніхто не наговорює.

— Що робити, якщо грошей немає? У сусідньому селі Агрономічне люди також самі будували, — розповідає 47-річна секретарка Ільківської сільради Марія Іванівна.

— Отець Веніамін хотів як краще. А що сталося, те сталося. Ми згодні допомагати знову, — каже селянка Інна Швець, 63 роки.

Навесні в Ільківці планують відновити будівництво церкви.

У Вінницькій єпархії зробили висновки

У Вінницькій єпархії Української православної церкви Московського патріархату на кустарне будівництво нової церкви в Ільківці заплющували очі. Що, мовляв, робити, якщо коштів на проектування немає. Тепер запевняють, що в майбутньому шукатимуть гроші на спеціалістів.
— Ми зробили висновки, — каже 30-річний диякон Владислав Демченко з Вінницької єпархії. — Будемо обов"язково узгоджувати будівництво з архітекторами.

Зараз ви читаєте новину «У селі завалилася нова церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути