четвер, 28 червня 2007 07:01

Школяр винайшов фари, які не сліплять зустрічні авто

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  17-річний Андрій Ходурський показує допоміжні фари, встановлені на бампері батькової ”ниви”
17-річний Андрій Ходурський показує допоміжні фари, встановлені на бампері батькової ”ниви”

17-річний полтавець Андрій Ходурський має два патенти на вдосконалення системи освітлення автомобіля. Свій винахід встановив на батьківську "ниву". Хлопець планує перекласти патент англійською та запропонувати закордонним виробникам, бо українських він не зацікавив.

Обладнана Андрієвими винаходами "нива" стоїть на подвір"ї будинку, де він мешкає з мамою Тамарою, викладачем англійської мови Полтавської юридичної академії, та дідусем Віктором, доцентом кафедри фізики технічного університету. Батько Єгор — капітан дальнього плавання.

— Коли ви їдете, трапляється, що на крутих поворотах не видно знаків при дорозі, кілометрових позначок, — розповідає Андрій, плескаючи рукою по фарах, прикручених до бампера "ниви". — Для цього й встановлюють допоміжні. Розвернуті фари давно відомі. Наша розробка полягає в тому, що перемикачі поворотів працюють у додатковому правому та лівому положенні і фари світять під час їх увімкнення. Це зручно, раніше світло вмикалося при повороті керма.

Хлопець обходить "ниву" з правого боку. Над колесом приєднано додаткову фару.

— Це називається допоміжна фара ближнього світла. Вона не сліпить зустрічні машини, — пояснює.

Ідея винаходу з"явилася, коли вранці Андрій із дідусем їхали за батьком.

— Через зустрічні машини нічого не бачили. Їхати з постійно ввімкнутим дальнім світлом не могли, а ближнє освітлювало десь 30 метрів дороги. Зі швидкістю 80 кілометрів — це якраз гальмівний шлях. Який сенс у такому освітленні? — знизує плечима. — Моя фара освітлює 120 метрів.

Андрій каже, що виготовлення та встановлення його системи освітлення обійдеться у $400. Схожа нині діюча коштує $1,2 тис. Пристрій можна встановити на будь-який автомобіль. Однак вітчизняні виробники поки що не проявляють інтересу до винаходу.

— От якби я вигадав, як провезти машину через кордон, був би багатою людиною, — жартує хлопець. — А я придумав як захистити життя людей у машині. Це не дає прямого прибутку.

На всеукраїнському конкурсі винаходів Ходурський із допоміжною фарою зайняв друге місце у номінації "Кращий винахід року серед молоді". "Систему лобового освітлення" створював у співавторстві з дідусем. Обидва винаходи запатентовано.

Андрій хвалиться, що недавно отримав права, але водить поки що погано. Навчатися хлопець планує у Київській академії морського транспорту.

Зараз ви читаєте новину «Школяр винайшов фари, які не сліплять зустрічні авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути