середа, 14 липня 2010 08:32

На пам"ятник повернуть символ Російської імперії

  Пам’ятник комендантові Полтавської фортеці Олексієві Келіну на початку двадцятого століття. Двоголового орла, який стояв на ньому, демонтували 1921 року
Пам’ятник комендантові Полтавської фортеці Олексієві Келіну на початку двадцятого століття. Двоголового орла, який стояв на ньому, демонтували 1921 року

До Дня Полтави, 23 вересня, на пам"ятнику комендантові Полтавської фортеці Олексієві Келіну встановлять двоголового орла.

Пам"ятник — гранітний обеліск 8,8 м заввишки. Унизу — бронзовий лев, угорі — бронзовий герб Полтави. Стоїть на розі просп. Першотравневого, вул. Шевченка та Садової. Проект реконструкції схвалила Держслужба з питань національної культурної спадщини.

— Мета реконструкції — не політична. Хочемо повернути історичній пам"ятці первісний вигляд, — каже Валерій Трегубов, архітектор, який зі львівським скульптором Сергієм Олешком працює над відновленням обеліска.

Пам"ятник Олексієві Келіну відкрив на 200-річчя Полтавської битви російський цар Микола ІІ 1909-го. Гарнізон Келіна витримав облогу шведів і не дав їм захопити місто. За радянської влади, 1921-го, орла демонтували. У 1941–1943 роках фашисти зірвали решту бронзових елементів, зокрема й лева, і вивезли до Німеччини. По війні виготовили копію того пам"ятника, але вже без птаха на верхівці.

Відновлення двоголового орла, символа Російської імперії, пов"язують із приходом в Україні нової влади.

— Це черговий спосіб принизити українців, — коментує нардеп від "Нашої України" Микола Кульчинський, 63 роки. — Спосіб показати, що Російська імперія існує, а України тут і нема. Це свідчення, що колишній комсомолець Матковський (мер Полтави Андрій Матковський, колишній "бютівець", його називають українофобом. — "ГПУ") є по суті російським імперіалістом. При Януковичі на поверхню спливли всі чорні антиукраїнські сили.

Із пам"ятником пов"язують кілька повір"їв. Студенти техуніверситету труть левові хвоста, щоб не було "хвостів" на сесіях. Щоб здати екзамени, студенти стоматологічної академії труть йому зуби.

Зараз ви читаєте новину «На пам"ятник повернуть символ Російської імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути